Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand:

Forbløffer forskerne - alle er borte

Eksperter frykter den utryddelsestruede fuglearten, Fjærelo, er forsvunnet.

FORSVUNNET: Eksperter frykter utryddningsturet fugleart er forsvunnet fra Mana-øya utenfor Nordøya, New Zealand. Foto: Shutterstock.
FORSVUNNET: Eksperter frykter utryddningsturet fugleart er forsvunnet fra Mana-øya utenfor Nordøya, New Zealand. Foto: Shutterstock. Vis mer

Den utryddingstruede fuglearten Fjærelo, har forsvunnet fra en øy i New Zealand etter et nytt forsøk på å redde bestanden.

Et team av redningsspesialister har blitt hentet inn for å redde de siste medlemmene av flokken, som har forsvunnet fra øya de ble flyttet til under corona-nedstengningen.

Det var The Guardian som først omtalte hendelsen.

Det er bare 250 ville Fjærelo-fugler igjen på New Zealand. Arten kalles også tuturuatu på Maori og er en liten vadefugl i lofamilien. Naturvernere har gjentatte ganger forsøkt å gjeninnføre arten på hovedøyene etter de nesten ble utslettet av katter før 1880.

Mislykket forsøk på 2000-tallet

Fuglearten er kjent for sitt mot og vennlighet, egenskaper som sammen med bakke-reir, gjør dem svært sårbare for rovdyr.

På 2000-tallet fikk naturvernere erfare dette da en ny koloni av fuglearten ble innført på Mana-øya utenfor Nordøyas Kapiti-kyst. Kun etter et par år ble den vellykkede kolonien revet i stykker da en rotte utslettet halve kolonien. Den andre halvparten døde kort tid seinere på grunn av "komplikasjoner".

Hendelsen satte en stopper for nye kolonier før skadedyrsituasjonen var løst.

Under corona-nedstengningen forsøkte naturvernerne seg igjen og flyttet 29 unge fugler til Mana-øya. Der er de ikke lenger.

Frustrerende forsvinning

Det er usikkert hva som har ført til fuglenes forsvinning, melder avdelingen for bevaring på New Zealand. Enten kan fuglene blitt drept av rovfugler eller så kan de ha flydd til Nord- eller Sørøya.

Leder for redningsoperasjonen, Dave Houston, kaller forsvinningen frustrerende ettersom de har brukt mye tid og penger på å hjelpe fuglearten.

- Vi vet ikke hva som får dem til å dra, men det kan være at en enkelt fugl bestemmer seg for å fly fra øya og resten følger etter den.

Tre fugler er foreløpig funnet på Nordøya, etter hjelp fra publikum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!