Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forbløffet sine egne

Amerikanske forsvarstopper skal ikke ha trodd at Donald Trump ville gå til steget å drepe den iranske generalen Qasem Soleimani. Skal ha blitt rasende etter TV-nyhetene.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani natt til fredag har satt verden i høyspenning gjennom helga.

Iran truer med hevnangrep mot amerikanere eller deres allierte, samtidig som Trump har slått tilbake med at USA i så fall vil ramme dem hardere enn noen gang.

Droneangrepet mot Soleimanis bilkortesje like utenfor flyplassen i Bagdad i Irak natt til fredag kom overraskende på en hel verden. Verken USAs nærmeste allierte i Midtøsten eller den amerikanske kongressen skal ha vært informert om angrepet.

HEVNØNSKE: Den iranske generalen Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et amerikansk droneangrep. Dagen ble generalens datter Zeinab Soleimani filmet i samtale med den iranske presidenten Hassan Rouhani. Video: Ap via NTB Scanpix Vis mer

Møtes skepsis

Donald Trump hevdet på en pressekonferanse fredag kveld at Soleimani skal ha planlagt et angrep på amerikanske diplomater.

- Soleimani planla uhyggelige angrep. Vi tok ham midt i handlingene og ødela ham, sa Trump.

Men det er nå økende skepsis til hvorvidt den direkte trusselen fra Soleimani og Iran virkelig var så akutt, skriver blant annet CNN.

Årsaken er mangelen på bevis gitt til politikere og folket etter angrepet like før helga. Spørsmålet mange nå stiller seg er om likvideringen av Soleimani, som har stått bak nær alle Irans militær- og etterretningsoperasjoner de siste 20 åra, virkelig var gjennomtenkt og verdt risikoen tanke på reaksjonene som kan komme.

Det har vært angrep mellom Iran og USA i Irak i lengre tid. Den iranske gruppa har blant Kataib Hizbollah har sendt raketter mot amerikanske baser i Irak.

HYLLES: Titusener har møtt opp for å hylle drepte Qasem Soleimani i byen Ahvaz sørvest i Iran søndag. Foto: Hossein Mersadi/Fars news agency/WANA/NTB Scanpix
HYLLES: Titusener har møtt opp for å hylle drepte Qasem Soleimani i byen Ahvaz sørvest i Iran søndag. Foto: Hossein Mersadi/Fars news agency/WANA/NTB Scanpix Vis mer

Overrasket

Drapet på en amerikansk kontraktør i romjula startet den pågående spiralen, og skal ha vært utløsende for Trumps valg om å drepe Soleimani. Amerikanerne drepte 25 personer knyttet til Iran, før iranske militsgrupper stormet den amerikanske ambassaden på 2020s første dag.

Kilder opplyser til CNN at disse angrepene krysset ei linje for Trump. Han og hans rådgivere skal ha kommet fram til at dersom de ikke svarte nå, ville Iran fortsette å trosse dem.

- Når Trump omsider er klar til å handle, kan du ikke «uteskalere» ham, sier kilden.

Likevel skal forsvarstopper og andre rådgivere av Trump ha blitt svært overrasket over presidentens valg om å faktisk likvidere generalen.

I dagene i forkant av angrepet fredag, skal forsvarstopper ha lagt fram en likvidering som det mest radikale av flere alternativer til presidenten.

- De trodde ikke han ville gå for det, skriver New York Times.

Forbannet av TV-nyhetene

Ifølge avisas kilder skal Trump ha avfeid muligheten for en likvidering 28. desember, og heller autorisert bombingen av en iranskstøttet sjiamilits. Men da Trump så TV-nyhetene om at iranske militsgrupper stormet den amerikanske ambassaden første nyttårsdag, skal han ha blitt forbannet, ifølge flere kilder.

Seint torsdag kveld, en dag etter, skal han ha tatt den oppsiktsvekkende avgjørelsen om å autorisere angrepet.

- Forsvarstoppene var forbløffet, skriver New York Times.

Hans forgjengere George W. Bush og Barack Obama skal begge ha fått presentert alternativet om å drepe Soleimani fra forsvaret, men skal ha ansett det som for drastisk.

- Umiddelbart advart

I løpet av uka som har gått, har det vært omfattende møteaktivitet mellom USAs forsvarstopper og Trump-administrasjonen på vinterresidensen Mar-A-Lago i Florida. Der skal blant annet Soleimanis reiseaktivitet til flere land i Midtøsten ha vært kartlagt, samtidig som mulige angrepsmål ble planlagt.

Amerikanske myndigheter har likevel ikke svart på hva slags angrep Iran eventuelt planla eller når dette spesifikt kunne skje.

- Da Trump gikk for å drepe Soleimani, ble de forbløffende forsvarstoppene umiddelbart advart om iranske hevnangrep på amerikanske styrker i regionen, skriver New York Times.

Det er også den store bekymringen nå. Søndag formiddag har det klare svaret fra Iran ennå ikke kommet, men varslene har vært svært tydelige.

- Trumps hele og fulle ansvar

En av president Hassan Rouhanis viktigste rådgivere, Hesameddin Ashena, legger skylden direkte på Trump.

- Vi har null problemer med det amerikanske folk. Vi klarte til å med å få til avtaler med tidligere administrasjoner. Vårt eneste problem er Trump. Hvis det blir krig, må han ta det hele og fulle ansvaret, skriver Ashena på Twitter.

Lørdag og søndag har mange tusen mennesker samlet seg forskjellige steder i Iran og Irak for å hedre drepte Soleimani, som blir sett på som en krigshelt for sin innsats i Iran-Irak-krigen (1980 - 1988) og for rollen som leder av Revolusjonsgardens elitestyrke Quds.

Blant USA og dets allierte blir den iranske generalen sett på som en forhatt general, ansvarlig for tusener av dødsfall.

- Rå gjengjeldelse

Levningene til Soleimani ble søndag fraktet til Iran fra Irak. Det vil være begravelsesseremonier for den avdøde generalen i Iran både søndag og mandag.

En direktesending på statlig TV viser tusenvis av svartkledde mennesker som går gjennom gatene i byen Ahvaz sørvest i Iran, ifølge NTB.

Søndag skal Iran på nytt ha innkalt den sveitsiske utsendingen som representerer USAs interesser i landet, for å svare på Trumps nye trusler.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har varslet en «rå gjengjeldelse» for drapet, samtidig som militsgrupper allerede har raslet med sablene.

- Vil svare militært

Khameneis militærrådgiver, Hassan Dehgan, sier i et intervju med CNN søndag at de vil angripe USAs militære som hevn for amerikanernes likvidering av generalen Qasem Soleimani.

- Vårt svar vil helt klart være militært mot militære installasjoner.

- La meg gjøre en ting klart: Vårt lederskap har erklært at vi aldri har ønsket krig og heller ikke kommer til å oppsøke det. USA startet krigen, derfor bør de akspetere at det kommer et svar. Den eneste måten å endre dette på er at USA går på et tap likt det tapet vi har lidd. De burde ikke søke mer uro etter det, sier han i intervjuet.

Den iranskstøttede militsgruppa Kataib Hizbollah i Irak advarte tidligere lørdag kveld irakiske sikkerhetsstyrker om at de bør holde seg unna amerikanske baser i Irak søndag.

Advarselen kom kort tid etter at flere raketter lørdag kveld slo ned i den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad, der blant annet USAs ambassade ligger.

To raketter av samme type slo samtidig ned i den irakiske militærbasen al-Balad, der amerikanske soldater er utstasjonert. Det er ikke kjent hvem som står bak angrepene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media