Forbrent til det ugjenkjennelige

KAPRUN (Dagbladet): DNA-analyser blir nødvendig for å fastslå identiteten til de omkomne etter tunnelbanekatastrofen i Kitzsteinhorn-fjellet. Årsaken er at likene er forbrent til det ugjenkjennelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går lyktes ekspertene å ta seg inn i ulykkestunnelen.

I hele natt ble det arbeidet på sprang i tunnelen, for endelig å komme i gang med å hente ut de omkomne i dag. Vann som trengte inn i tunnelen skapte i går nye problemer for redningsmannskapene, i tillegg til at vrakrestene etter kabeltoget fortsatt truer med å slite seg løs og styrte i avgrunnen.

Nødstigen av stål som løper langs skinnegangen, er borte etter katastrofen. Dette gjør redningsarbeidet spesielt risikabelt.

Uhyggelige funn

Ekspertene fortalte i går om uhyggelige funn inne i tunnelen. Mange av likene er filtret inn i hverandre på grunn av den voldsomme varmeutviklingen under dødsbrannen lørdag.

Først når de omkomne er hentet ut og brakt til sykehuset i Salzburg, kan den endelige identifiseringen starte ved hjelp av DNA-prøver.

Til dette arbeidet blir rettsmedisinerne også avhengige av å ta sammenliknende prøver av pårørende. De må også ha opplysninger om ringer, smykker og andre ting som de omkomne bar.

En identifisering direkte på ulykkesstedet er umulig. Heller ikke hvor mange som omkom i ulykken, er endelig klart. Det kan være så mange som inntil 175, minimum 155.

Ifølge regjeringssjefen i Salzburg-provinsen, Franz Schausberger, er 155 omkomne identifisert med inntil 90 prosent sikkerhet på bakgrunn av lister som er utarbeidet over personer som befant seg på fjellet, og som ikke har vendt tilbake i live.

- Så langt vi vet er 52 omkomne østerrikere, 42 tyskere, ti japanere, åtte amerikanere, to slovenere og en kroat. For 33 omkomne kjenner vi ikke nasjonaliteten, opplyser Schausberger.

Like langt

Men ingen kan garantere at det ikke fantes passasjerer på ulykkestoget som ikke er registrert. Myndighetene er like langt med å finne årsaken til ulykken.

Et øyenvitne har fortalt at han så at det brant i ulykkestoget før det kjørte inn i tunnelen, men dette blir benektet av kriminalsjef Franz Lang.

- Når slikt ble fraktet, hadde det aldri med passasjerer, understreker kriminalsjef Lang.

Ytterligere en teori går ut på at passasjerer som var på vei til snøbrettfestivalen på Kitzsteinhorn-fjellet hadde med seg ulovlig fyrverkeri som kan ha eksplodert.

<B>MINNESEREMONI:</B> Medlemmer av redningsmannskapene tok i går et siste farvel med tre av ofrene i tunnelulykken i Kaprun.