Forbrent under TV-intervju

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har pådratt seg øyeskader og annengrads forbrenning. Reisen til Tyskland kan bli utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Paret fikk skadene under opptak av et intervju på Skaugum for tysk fjernsyn onsdag 8. mai. Intervjuet ble tatt opp i sterk vårsol av et tysk TV-selskap i forkant av kronprinsparets reise til Tyskland.

Professor Jan Petter Blomhoff, sjef for medisinsk avdeling ved Rikshospitalet, orienterte i dag pressen om kronprinsparets skader under en pressekonferanse utenfor Slottet.

- Solen har kommet inn fra venstre og bakfra. Det som kan ha skjedd er at TV-utstyret kan ha reflektert og forsterket de ultrafiolette strålene fra solen, sier Blomhoff, som er spesialist i indremedisin.

Opptaket varte i en time og ett kvarter, og ble gjennomført av den profilert tyske tv-journalisten Sandra Maischberger. Det ferdige intervjuet er 25 minutter langt, og planlegges sendt mandag ved femtiden på kanalen n-tv.

Pressetalsmann i n-tv, Thomas Schulz sier til NRK at TV-selskapet vil forsøke å ta kontakt med Slottet etter det som er skjedd. Han håper solskadene ikke får konsekvenser for kronprinsparets planlagte besøk i Tyskland.

- Kronprinsparets besøk er imøtesett med store forventninger, og vi har gledet oss veldig til de to kommer, sier Schulz til NRK.

Tydelig rød

Under pressekonferansen i dag ble det vist fram et bilde av kronprinsparet tatt i dag.

Både kronprinsen og kronprinsessen er tydelig flammerøde på høyre side av ansiktet. Mette-Marit er den som er mest forbrent, og det er også hun som har fått de alvorligste øyeskadene. Blomhoff regner ikke med at noen av de vil få varige mén etter forbrenningen.

Sterke smerter

Kronprinsparet oppholder seg hjemme i leiligheten i Oslo. Skadene har gjort dem lysømfintlige, sier legen.

Kronprinsessen har også fått skader på øynene i form av små sår på hornhinnen. Det er det vi gjerne kaller snøblindhet.

- Denne type skade på hornhinnen medfører intense smerter som blir verre ved øyebevegelser, sier Blomhoff.

Han opplyser at kronprinsparet stort sett har pådratt seg førstegrads forbrenning, men at det enkelte steder også er registrert annengrads forbrenning.

På grunn av de intense smertene er kronprinsparet også plaget av søvnløshet.

De har ikke vært lagt inn på sykehus.

- Slike skader behandles poliklinsk, sier Blomhoff, som er parets behandlende lege.

Solforbrenning

En solforbrenning er en akutt og kraftig betennelsesreaksjon i huden. Dersom du får en førstegradsforbrenning, blir huden rød, varm og hoven.

Ved annengrads- forbrenning får du blemmer, men dette er sjeldent under den norske sola.

Avgjøres i morgen

Informasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch, sier at Slottet overhodet ikke klandrer det tyske TV-teamet for det inntrufne.

- Dette er et sammenfall av uheldige omstendigheter som ingen kunne forutsett. Dette kunne skjedd hvem som helst, sier Rasch.

I morgen skal Haakon og Mette-Marit etter planen sette seg på flyet til Tyskland. Nå spørs det om reisen må avlyses eller utsettes.

- Først i morgen vil det bli avgjort om kronprinsparet kan reise til Tyskland som planlagt, sier Rasch.

Snøblindhet

  • Er du uforsiktig i sterk sol blir du lett snøblind. Det er ikke farlig, men veldig vondt. Vanligvis går det over på et par dager.
  • Snøblindhet er en akutt betennelsestilstand på hornhinnen.
  • Det danner seg små sår.
  • Du oppdager det sjelden før utpå kvelden. Da begynner det å gjøre vondt.
  • Du blir ekstremt var for lys. Det beste er å legge seg under dyna, lukke øynene og vente på å bli bra.

    Symptomer på snøblindhet er:

  • Irriterte, røde og rennende øyne.
  • Til slutt får du så vondt at du ikke klarer å holde øynene oppe. Du er blitt det man kaller funksjonelt blind.
  • Bruk aldri smertestillende salve på øynene hvis du blir snøblind. Da tar det lenger tid før du blir bra.

Tyske myndigheter er orientert om det inntrufne.

Kronprinsparet selv var av åpenbare grunner ikke til stede på pressekonferansen under glohet sommersol i Oslo i dag, men uttrykker gjennom informasjonsshefen at de er fryktelig lei seg for situasjonen som har oppstått.

Rasch vil ikke kommentere om skadene kan få følge for prinsessebryllupet i Trondheim senere i måneden.- - Nå tar vi en ting av gangen, sier Rasch.

Ikke første avlysning

Tysklandsreisen skulle etter planen starte i morgen. Nå er det usikkert hva som skjer. Skadene er langt fra helbredet, og paret må regne med å være plaget av lysømfintlighet en liten stund fremover, noe som går dårlig sammen med stort obbpud av pressefotografer og TV-team.

Etter planen skulle paret lande i Müchen i morgen, for deretter å besøke Düsseldorf, Bonn, Köln og Hamburg. Programmet skulle avsluttes med norsk 17. mai-fest den 16. mai i Hamburg.

Det er en enorm interesse for besøket i Tyskland, og en eventuell avlysning av besøket vil få store konsekvenser og vekke oppsikt.

Avlyses besøket vil ikke det være første gang helsen hindrer paret i å gjennomføre et offisielt besøk. I månedsskiftet februar/mars ble en lenge planlagt reise til Mosambik lagt på is etter at kronprinsesse Mette-Marit pådro seg lungebetennelse.

Kronprinsparets Mosambik-besøk skal nå gjennomføres i perioden 5. til 9. juni, skriver NTB.

Les pressemeldingen fra slottet her

TAR TID:</B>-_ Øyeproblemene begynner å bli bedre, men hudproblemene tar tid å lege, sier professor Jan Petter Blomhoff fra Rikshospitalet.
SOLBRENT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er intervjuet i fruiluft på Skaugum før, da Fredrik Skavlan intervjuet dem før bryllupet. Da tysk TV gjorde det samme i vårsola, gikk det galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer