Forbrukermakt

Bak røyken fra Tiedemanns tobakk skimtes ikke bare barn som må høste råvarene, men også konturene av en virkelig ny og global økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REDD BARNA kan komme til å oppfordre til boikott av Tiedemanns tobakk. En fersk FAFO-rapport avslører nemlig at en del av de tobakksplantasjene i Malawi og Zimbabwe der Tiedemanns kjøper råvarene, benytter barn helt ned i femårsalderen som arbeidere.

DA INFORMASJONSSJEF Jan Robert Kvam ble konfrontert med dette av Aftenposten, svarte han at han selv er vokst opp på et småbruk i Indre Sogn der barna hjalp til på gården. Riktignok insisterte han på at Tiedemanns Tobaksfabrik er motstander av barnearbeid, men bedyret at den ingenting kunne gjøre.

Det var nok en tid da kapitalister kunne slippe unna med slikt svada. Det begynner heldigvis å bli en stund siden. For det første er det et hav av forskjell mellom barns deltakelse i gårdsarbeid, der foregår først og fremst kunnskapsoverføring mellom generasjonene, og barn som arbeider for den internasjonale industrien, om det nå dreier seg om teppeproduksjon eller innhøsting av tobakksplanter. Deres arbeid hindrer kunnskapsoverføring; de kan ikke gå på skole fordi de arbeider. Og manglende skolegang vil bidra til at også neste generasjon holdes nede i fattigdom.

FOR DET ANDRE kan Tiedemanns og dets eier Skandinavisk Tobakskompagni gjøre svært mye. Man kan for eksempel se på hvordan Ikea har taklet tilsvarende situasjoner. Da det ble kjent at indiske barn knyttet tepper for Ikea, ble ikke bare de bedriftene som benyttet barnearbeid strøket fra leverandørlista. Ifølge siste nummer av Newsweek bevilget Ikea en halv million dollar til UNICEF. Pengene ble blant annet øremerket til skolefinansiering i det området av India der barnearbeid foregår.

MEN HELLER ikke Ikea fant på dette av seg selv. Det var offentliggjøringen som fikk det svensk-baserte globale konsernet til å reagere. I det globale informasjonssamfunnet er forbrukermakt plutselig blitt en realitet. Derfor kan Redd Barna antyde boikott av Tiedemanns. Derfor har også en organisasjon som Attac sett dagens lys. Men denne virkeligheten har Tiedemanns Tobaksfabrik ikke tatt inn over seg.

MERKELIG NOK, det er ikke mer enn tre måneder siden Initiativ for Etisk Handel ble grunnlagt i Norge. LO, Kirkens Nødhjelp, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Coop Norge sto bak initiativet, som blant annet oppfordrer kundene til ikke å kjøpe varer som er produsert av slaver eller barn. Norgesgruppen og Rema 1000 har nå undertegnet charteret for etisk handel. Samarbeidsganisasjonen er i forhandlinger med Hakon-gruppen.

INITIATIV FOR Etisk Handel er en del av det verdensomspennende sivile samfunnet som utvikler seg i kjølvannet av den globale økonomien og informasjonsteknologien. Den nasjonalbaserte kapitalismen ble til en viss grad kontrollert av nasjonalstatene. I den globale kapitalismen blir det mer og mer forbrukernes ansvar å sørge for arbeidernes rettigheter og menneskeverd, særlig i fattige og korrupte stater.

FORUTSETNINGEN for at den globale kapitalismen skal møtes med forbrukernes motmakt, er at vi alle blir oss bevisst at vi ikke bare bidrar til å gjøre Norge billigere og oss selv rikere når vi handler, men at vi med våre varevalg og våre penger står spent inn i et universelt nett der alle er avhengige av hverandre. Denne bevisstheten er gryende, det viser opprettelsen av såkalte etiske fond, og den pågående debatten om hvor og hvordan oljepengene skal investeres.

MEN ENNÅ forlanger vi som enkeltforbrukere og nasjon helst maksimal profitt. Vi nøyer oss ikke bare med profitt. Og vi trøster oss med det markedsfundamentalistiske mantraet om at et fritt marked vil forvandle ønsket om egennytte til allmennlykke. Det så oppskrytte markedet kan imidlertid bare fungere sosialt dersom det begrenses av aktørenes bevissthet om at maksimal profitt for meg betyr menneskelig ruin for andre. Først når dette blir utgangspunktet, kan vi snakke om en virkelig ny økonomi. I mellomtida må vi nok lære flere enn tobakkskapitalister denne leksa.