Forbrukerombudet advarer mot useriøse gullkjøpere

Mange lar seg friste av aggressiv markedsføring fra firmaene som kjøper gull fra privatpersoner.

FAGMANN: og gullsmedmester Svein Arild Strande sjekker gullinnholdet for en kunde som ønsker taksering på gullvarer i forbindelse med forsikring. Strande har 21-årserfaring og forteller hvor komplisert og teknisk det er å fastslå gullkarat. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
FAGMANN: og gullsmedmester Svein Arild Strande sjekker gullinnholdet for en kunde som ønsker taksering på gullvarer i forbindelse med forsikring. Strande har 21-årserfaring og forteller hvor komplisert og teknisk det er å fastslå gullkarat. FOTO: Erik Hattrem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Useriøse gullaktører som opererer i gråsonen av forbrukerloven skaper et minefelt for uvitende nordmenn med gull til salgs.

Den siste tiden har antallet gulloppkjøpere på markedet økt kraftig. I aviser, på tv og i radio ruller store annonsekampanjer som frister deg med god pris på gullet du lar ligge og samle støv i skuffer og skap.

Hotell-butikk
Flere av aktørene kjøper opp gull fra hotellrom rundt om i landet, derfor advarer nå Forbrukerrådet om situasjonen.

GIFTIG TEST:Svein Arild Strande viser frem kongevann for å teste innholdet av gull. Her er flasken for å dryppe på fargeprøver av 18 karats gull-. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
GIFTIG TEST:Svein Arild Strande viser frem kongevann for å teste innholdet av gull. Her er flasken for å dryppe på fargeprøver av 18 karats gull-. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Som privatperson står du omtrent uten rettigheter når du selv går fra privat forbruker til å bli selger.

- Når det gjelder klager på gulloppkjøpere, er ikke det noe Forbrukerrådet jobber med. For i slike tilfeller, er det privatpersonen som blir selger og ikke forbruker. Da kommer det ikke inn under forbrukerkjøpsloven, forteller Ingeborg Flønes som er direktør for forbrukerservice ved Forbrukerrådet.

Hun forteller at det er en utfordring rundt salg av gull fra en privatperson til et profesjonelt firma.

GIFTIG FAG: Utluftingen og fagkunnskapen må være på plass når Svein Arild Strande blander Kongevann.  FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
GIFTIG FAG: Utluftingen og fagkunnskapen må være på plass når Svein Arild Strande blander Kongevann. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Det finnes ingen tydelige rettigheter og de private selgerne må selv passe på at ting går rett for seg, sier hun.

Bare politiet kan hjelpe
Trenden med å kjøpe gull fra privatpersoner i Norge er ny og til nå har ikke de store klagesakene kommet på Forbrukerrådets bord.

- Vi får noen henvendelser rundt gulloppkjøpere i Norge. Det blir da spurt om aktørene fra Forbrukerrådets ståsted blir sett på som seriøse, sier hun.

Det eneste en privatperson kan gjøre om han mistenker at en aktør har gitt for dårlig pris ved oppkjøp av gull, er å anmelde forholdet til politiet.

- Dess større verdi salget dreier om, jo mer trygghet om handelen bør du søke. Bruk derfor god tid på å sjekke ut seriøsiteten til oppkjøper, sier Flønes og forteller at Forbrukerrådet på bakgrunn av den siste tids henvendelser rundt salg av gull, har utarbeidet råd til privatpersoner som ønsker å selge gullvarer (se egen faktaboks).

 - Gullet bør smeltes
Gullsmedmester Svein Arild Strande har siden 1991 håndtert gull i familiens bedrift i Molde. Selv for en fagmann med 21 års erfaring, kan verditaksering av gull være en komplisert affære. Derfor mener Strande at man skal være skeptisk til gulloppkjøpere som med et tredagerskurs - kjøper opp gull fra hotellrom.

FRISTELSE:Slike plakater henger rundt om hos gullselgere i Norge. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
FRISTELSE:Slike plakater henger rundt om hos gullselgere i Norge. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

- Det er veldig teknisk vanskelig å vurdere om gullet er 14 eller 18 karat. Derfor kan det skje at vurderingen hos en lite faglig dyktig kjøper ender opp med at gullet ditt vurderes som lavere karat enn det virkelig er, sier han.

Skal gullets verdi bli vurdert med 100 prosent sikkerhet, må man gå drastisk til verks.

- Da bør det smeltes og raffineres først, sier han og legger til at fagutdannede gullsmeder har erfaringa og besitter følelsen om hvordan gullet for eksempel reagerer når du varmer det opp. Dette er blant de viktigste momentene for en fagutdannet gullsmed som skal vurdere kvalitet og verdi på gull, sier Strande.

FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

Han forteller at en gullsmed med mesterbrev bør være en naturlig plass å oppsøke før man selger arvegullet som støver ned og han forstår godt at mange kappes om å kjøpe opp den norske gullarven.

Aldri før har gull kostet så mye som nå og det utvinnes på langt nær så mye gull som markedet etterspør.

- I dag er gullprisen 320 kroner grammet. For ti år siden var den på 85 kroner, sier Strande.