Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbrukerombudet mener Canal Digital og Get bryter loven

De to store kabelselskapene i Norge bryter loven når potensielle kunder er nødt kjøpe TV-abonnement for å få bredbånd, mener Forbrukerombudet.

REAGERER: Forbrukerombud Gry Nergård reagerer på at de to store kabelselskapene i Norge tvinger kundene til å kjøpe TV-abonnement for å få bredbånd. Foto: Berit Roald / Scanpix
REAGERER: Forbrukerombud Gry Nergård reagerer på at de to store kabelselskapene i Norge tvinger kundene til å kjøpe TV-abonnement for å få bredbånd. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ombudet reagerer nå mot det som kalles tvungent koblingssalg, og har sendt brev til de to kabelgigantene med beskjed om at praksisen er i strid med markedsføringsloven. Selskapene pålegger forbrukere som vil inngå avtale om internettilgang også å betale for TV-signaler, selv om forbrukeren verken trenger det eller ønsker det.

- I dag trenger alle nettilgang, men for mange er ikke TV lenger et nødvendig gode. Det er urimelig at forbrukerne ikke kan velge bort ekstrakostnaden for TV-signalene, sier forbrukerombud Gry Nergård.

93 prosent markedsandel Rundt halvparten av dem som i dag får levert bredbånd hjem til seg, får det gjennom kabel-TV. Det har gjort sitt til at Get og Canal Digital i dag har en markedsandel på 93 prosent av kabelnettet, ifølge tall fra Post- og teletilsynet.

Canal Digital går til dels med på virkelighetsbeskrivelsen Forbrukerombudet legger til grunn, men benekter overfor NTB at selskapet begår lovbrudd. Også Get avviser overfor NTB at de bryter markedsføringsloven.

Det er teknisk umulig å skille nett- og TV-signaler i det gamle, analoge nettet Canal Digital benytter seg av, ifølge informasjonssjef Catharina Kokkim.

- Så lenge vi har analoge signaler, kan vi ikke tilby bredbånd uten at kundene også får TV-kanaler. Og vi kan ikke kutte ut TV-signalene uten at vi samtidig sørger for at de som ønsker kanaler også får et skikkelig tilbud, sier hun.

Krever nye løsninger Canal Digital jobber med løsninger for «internett only», men ifølge Kokkim er dette teknisk komplisert og det vil ta tid før løsningen er på plass.

- Get har ikke gitt signal om det samme, og vi varsler derfor selskapet om at også det må avslutte den ulovlige praksisen, sier Nergård.

Hos Get sier direktør for samfunnskontakt, Øyvind Husby, at selskapet nå vil gå gjennom Forbrukerombudets brev, og at de ser fram til å svare på dette.

- Vi mener dagens ordning ikke er brudd på Markedsføringsloven, og at dagens praksis ikke skal endres på grunn av dette, men at nye kundeløsninger skal komme gjennom konkurranse mellom tilbyderne og dialog med kundene, sier Husby i en epost til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling