Forbrukerombudet om kreft- video: Ikke diskriminerende

«Sexy» kreftvideo ikke ulovlig konkluderer Forbrukerombudet om video som skapte klagestorm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampanjevideoen til Aktiv mot kreft skapte store overskrifter da den ble lansert i september.

Kritikken mot filmen var så stor at den ble klaget inn til Forbrukerombudet for å være i overkant seksualisert og kjønnsdiskriminerende.

Nå har ombudet konkludert med at videoen som viser åtte kvinner og en mann gjenskape den famøse musikkvideoen til Eric Prydz-låta «Call on me», ikke bryter med loven.

- Vi mener kroppsfokuset og de utfordrende bevegelsene er underordnet budskapene i filmen, nemlig å støtte Aktiv mot kreft og viktigheten av fysisk aktivitet under sykdom, sier fagdirektør Tonje Hode Skjelbostad i Forbrukerombudet i en pressemelding.

Markedsføringslovens paragraf to inneholder et forbud kjønnsdiskriminerende reklame.

Den sier at det er ulovlig med reklame som utnytter det ene kjønns kropp eller gir inntrykk av en støtende eller nedsettende vurdering av en kvinne eller mann, eller på en annen måte er i strid med likeverdet mellom kjønnene, heter det i pressemeldingen.

- Det er ikke uten videre lovstridig å avbilde nakne eller lettkledde mennesker i markedsføringen. Når avbildningen er av relevans for produktet, skal det mye til for at en reklame kan sies å være støtende, eller at det foreligger utnyttelse av kroppen, sier Hovde Skjelbodstad.