PÅ SYKEHUS: Her ligger Albin Wennevold Kjos (t.v.) og Markus Tønseth Strøm på sykehus etter eksplosjonen. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Her ligger Albin Wennevold Kjos (t.v.) og Markus Tønseth Strøm på sykehus etter eksplosjonen. Foto: PrivatVis mer

Forbrukerrådet krever at saken vurderes på nytt

Tre gutter ble alvorlig skadd etter at kakaoboks eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire gutter i niårsalderen ble 18. september i fjor sendt til sykehus med skader på øynene, etter at en boks
med kakao skal ha eksplodert på en SFO-utflukt.

Tre av guttene fikk alvorlige øyeskader, mens den fjerde ble sendt hjem fra sykehus.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) konkluderte med at kakaoboksen var merket med bruksanvisning og at ulykken skjedde fordi denne ikke ble fulgt. Forbrukerrådet derimot, er uenige.

- DSB har konkludert med at det har skjedd en brukerfeil, men vår konklusjon er at det ikke er påført noen informasjon på boksen om at brukeren skal være forsiktig. Det er viktig å ta hensyn til produktet i seg selv og informasjonen som er påført, i en slik konklusjon. Mangelfull informasjon tilsier sikkerhetsmangler ved produktet. Denne kakaoboksen ble solgt uten informasjon om eventuell fare, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord til Dagbladet.

Avdelingsleder Kari-Ann Thon Kristiansen i DSB sier til Dagbladet at de nå er i dialog med Forbrukerrådet.

- Vi har mottatt brevet fra Forbrukerrådet og fører en dialog med dem, sier Seim.

Mer ønsket ikke DSB å kommentere saken på nåværende tidspunkt, men opplyste at de vil legge ut informasjon om denne saken i morgen.

- Eksploderte Albin Wennevold Kjos (10) var blant guttene som på SFO-utflukten forsøkte å få opp boksen med ferdigkakao fra «Hot Booster Original Kakao», som er en type selvvarmende ferdigkakao på boks.

Moren hans, Ellen Wennevold Aas, sier til Dagbladet at han i dag har 40 prosent syn.

- Det har vært en tøff vinter for han, en veldig skremmende og smertefull opplevelse. Han har fremdeles 40 prosent syn og det er noe han må leve med videre. Det ser ikke ut som han vil bli 100 prosent igjen, sier Aas.

Albin mottar ikke lenger medisinsk behandling, men går fortsatt til oppfølging.

- Øyelegene har gitt oss all den hjelpen de har kunnet, og har forsikret oss om at de vil sende han videre hvis det er noen andre som kan gjøre mer for han, sier Aas.

De andre guttene sliter også med synet. Den ene gutten har store øyeskader på ett øye, mens den tredje ser bra på begge øynene. Han hadde alvorlige skader, men kan se ganske bra. Fjerdemann som var involvert i episoden fikk ingen alvorlige skader.

Ny vurdering De fire guttene skal ha slitt med å åpne boksen, og dermed slått den mot noe da den eksploderte. Et poeng Forbrukerrådet tar opp er at dette ikke ble advart mot på boksen.

- Vi kan ikke se at barna i denne saken har opptrådt på annen måte enn det som må tas høyde for. Det som skjedde var at ringen man åpner boksen med knakk, og guttene prøvde å åpne den på andre måter. Men det var ingen informasjon som sa at dette var et produkt du skulle være forsiktig med, sier Instefjord.

VIL HA NY VURDERING: Forbrukerdirektør Gunstein Instefjord og Forbrukerrådet er uenig med DSB om at kakaoboksen eksploderte på grunn av en brukerfeil. Foto: Forbrukerrådet
VIL HA NY VURDERING: Forbrukerdirektør Gunstein Instefjord og Forbrukerrådet er uenig med DSB om at kakaoboksen eksploderte på grunn av en brukerfeil. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Forbrukerrådet oppfordrer nå DSB om å foreta en ny vurdering av produktet.

- Vi kan ikke se at barna i denne saken har opptrådt på annen måte enn det som må tas høyde for. Å få DSB til å se på saken på ny, vil være av stor betydning for de berørte familiene og norske forbrukere, sier Gunstein Instefjord.

- Vi er veldig glade for at Forbrukerrådet har skrevet brev til DSB. Det betyr mye å få støtte i at rapporten er svak. Jeg håper dette kan føre til at DSB nå gjør en ny vurdering, sier Ellen Wennevold Aas.

Ny vurdering Forbrukerrådet skriver at når man skal vurdere om et produkt har mangler etter produktansvarsloven, så skal man også ta med hvordan produktet markedsføres og informasjonen som gis.

- Så lenge produktet ikke er forsvarlig merket, er det ingen grunn til å tro at dette produktet er farligere enn lignende produkter. Det er også viktig å ha med seg at «Hot Booster» også er rettet mot barn, sier Gunstein Instefjord.

I sin vurdering skrev Direktoratet for sikkerhet og beredskap følgende:

«DSB har lagt til grunn at ulykken skyldes at en ring man trekker i for å åpne boksen løsnet. Guttene forsøkte deretter å åpne lokket ved å slå på det med en kvist eller lignende. Slagene mot lokket førte til at den kjemiske reaksjonen som skal varme kakaoen startet, men at trykket fra dampen ikke fikk utløp slik at boksen eksploderte.(...) DSB har konkludert med at bruksanvisningen ikke var fulgt, og at dette forklarer hvordan ulykken kunne skje.»

Wennevold Aas mener diskusjonen om brukerfeil, som DSB konkluderte med i sin rapport, er fullstendig misvisende.

- På prinsipielt grunnlag kan vi forbrukere aldri godta at vi skal bære ansvaret for alvorlig skade fra mat og drikke som selges i nærbutikken uten noen form for advarsler, aldersgrenser eller verneutstyr. Derfor er denne saken så viktig, sier hun.

Hun forteller også at det fortsatt er mulig å kjøpe kakaoboksene på nett, uten advarsler.

- DSB forteller at de er merket. Det er de ikke. Det er ingen advarsler om innhold som kan medføre høyt trykk og eksplodere, eller at det er etsende og farlig.

ØYESJEKK: Her er Albin Wennevold Kjos på øyesjekk ved Drammen sykehus. Foto: Privat
ØYESJEKK: Her er Albin Wennevold Kjos på øyesjekk ved Drammen sykehus. Foto: Privat Vis mer