Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbrukerrådet slakter «Gladlaks»

- Verken sunnere, bedre eller gladere enn annen laks, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

 Ikke så glad : Lerøy Seafood står for leveransen av laks til «Gladlaks»-produktet. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Ikke så glad : Lerøy Seafood står for leveransen av laks til «Gladlaks»-produktet. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Grunnlaget for at denne er gladere, sunnere og bedre er for tynt. Alt arbeid for sunn, frisk matproduksjon og dyrevelferd er bra. Men sier du at produktet er bedre enn andres, må du ha et grunnlag for det, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Det var i sommer at NorgesGruppen og Lerøy Seafood gikk sammen om produktet «Gladlaks». Visjonen ved lansering i august var å vise at det gikk an å lage en mer bærekraftig og sunnere laks.

Ifølge Forbrukerrådet er det fremdeles uvisst om det er mulig, i alle fall basert på produktene som er å finne i norske kjøledisker.

- Dette er en salgskampanje hvor man fremhever gladlaksen foran andre laks. Norgesgruppen og Lerøy hevder å tilby en sunnere og mer bærekraftig laks, og hevder de har lagt listen enda høyere for å gi forbrukeren mer trygghet.

- Isolert sett sier de ikke noe som er direkte feil, men i relasjon til annen laks står kampanjen i et litt merkelig lys, sier han.

Antibiotika-tull Instefjord forklarer at markedsføringen blant annet fokuserer på antibiotika.

- Men ser du på forbruket av antibiotika i norsk oppdrett er den på et minimum. Det er mindre enn én prosent av oppdrettsfisken som blir behandlet med antibiotikakur, sier han.

Ifølge tall fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjøforskning (NIFES) ble det ikke funnet antibiotika i noen av laksene de tok prøver av i fjor. Til sammen ble 4.745 oppdrettsfisk testet. 95 prosent av dem var oppdrettslaks. Ingen av de testede fiskene hadde spor av antibiotika.

Antibiotika var et problem på 80-tallet hovedsakelig. Men selv om bruken av antibiotika er redusert med 99 prosent, er mytene og bekymringen blitt hengende ved.

Selv Jan Vardøen, en av Oslos mer profilerte og suksessfulle restauranteiere, var i sommer blant dem som trodde antibiotika fremdeles var et problem for laksen. Dette kom frem da han stilte til diskusjon med NIFES-forsker Ingvild Eide Graff i Dagsnytt 18 på NRK.

Men altså, kort fortalt trenger du ikke kjøpe «Gladlaks» for å få laks som ikke er foret med antibiotika.

- De skaper et inntrykk av at dette er et problem fremdeles, noe det ikke er, sier han.

Laksen markedsføres også som fri for palmeolje. Vel og bra det, men bruk av palmeolje er nesten ikke-eksisterende i norsk oppdrett generelt.

Og Lerøy lovet allerede i 2014 å slutte med palmeolje. Da blir det litt rart å fremheve dette her, sier han.

Heller ikke lovnaden om at fôret laksen har spist inneholder 25 prosent mer Omega 3 enn bransjestandarden holder vann.

- Forbrukeren er opptatt av Omega 3, og vi vet at fettsyrer i mat og for vil påvirke den som spiser den. Men det oppgis ikke her hvilke effekt det egentlig har på sluttproduktet, sier han.

Gode hensikter NorgesGruppen sier til Finansavisen at det er gode hensikter bak produktet, og at de opplever at kundene fremdeles er usikre på antibiotika og fiskehelse.

- Vi er i dialog med Forbrukerrådet, og ønsker å forstå deres argumenter, sier Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i NorgesGruppen.

Hun forklarer lanseringen av «Gladlaks»-produktet med to observasjoner hos forbrukeren.

- Kunder bryr seg for det første mer om hvilke produkter de kjøper, og vil vite mer om fisken og sykdomshistorikk. Samtidig er det fremdeles usikkerhet om antibiotika, og vi ønsket å slå fast en gang for alle at det ikke er antibiotika i norsk laks.

Hun sier hun ser frem til å lese begrunnelsen av kritikken.

Flere nyheter: Saksøker McDonald?s Norge for 11 millioner
Aksjer går kraftig på rød Oslo Børs
Et grep du kan gjøre hvis aksjeskatten blir plagsom

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!