ØKONOMI:
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets konstaterer at gode stemningsindikatorer og høyere prisstigning kan gi økt lønnsglidning.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
ØKONOMI: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets konstaterer at gode stemningsindikatorer og høyere prisstigning kan gi økt lønnsglidning. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

Forbrukertilliten har ikke vært høyere siden februar 2013

Forbrukertillitsindeksen øker for femte måned på rad. Det sammen med høyere prisstigning kan gi høyere lønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukertillitsindeksen er positiv for tredje måned på rad og er på sitt høyeste nivå siden februar 2013, viser ferske tall fra Opinion AS.

- Fremtidstroen har blitt styrket gradvis gjennom våren og sommeren, og det er spesielt troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet de kommende 12 månedene som er vesentlig sterkere nå. Ikke siden august 2014 er det flere som tror at landets økonomi vil være bedre om 12 måneder. Ikke siden juni 2011 er det flere som tror at arbeidsledigheten vil være lavere om 12 måneder, sier seniorrådgiver i Opinion, Henrik Høidahl.

Han legger til at det fortsatt er flere som tror at landets økonomi vil være dårligere om ett år enn bedre, men at det har blitt stadig færre pessimister etter at det inntraff et slags stemningsskifte på forsommeren, da den overordnede tillitsindeksen gikk fra å være negativ til positiv.

Men selv om optimismen er stigende, er det flere som oppgir at de vil spare.

- Spareindeksen er på sitt høyeste nivå så langt i år, noe som kan tyde på at mange fortsatt viser moderasjon og ønsker å ha en buffer dersom det skulle bli trangere økonomiske tider, sier han.

Økt lønnsglidning?

Andre stemningsindikatorer tyder også på at det ser litt lysere ut for norsk økonomi, og seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Market peker på at det også kan økt tro på at lønnsglidningen blir sterkere enn man hadde sett for seg.

For inneværende år tror partene i arbeidslivet ikke lenger på en lønnsvekst på 2,4 prosent, som forrige gang. I stedet vil sterk lokal lønnsglidning løfte lønnsveksten opp til 2,7 prosent, men det er fortsatt for lavt til å hindre reallønnsnedgang, skriver Finansavisen i dag.

– Inflasjonen er blitt så høy i år, og så mye over forventningene, at det har løftet forventningene til lønnsveksten. Men endringen i forventningene til neste års lønnsvekst er ikke veldig stor, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Høyeste inflasjon siden 2008

SSB offentligjorde tall den 10. august som viste at konsumprisindeksen var kommet opp i 4,4 prosent - den høyeste tolvmånedersveksten siden oktober 2008.

Med dette har også økonomenes forventninger til inflasjonen om ett år har økt et halvt prosentpoeng, til 2,8 prosent, skriver avisen.

Dette har nå fått økonomene, partene i arbeidslivet, bedriftslederne og husholdningene til å jekke opp sine prisvekstestimater. Og med det kommer også økte lønnsanslag for de kommende årene.

– På fem års sikt er lønnsforventningene hevet med en kvarting, og først og fremst drevet av arbeidstakerorganisasjonene. Det vi ser er at den nedadgående tendensen over fem – seks år har snudd, og at forventningene er på vei opp, konstaterer Aamdal.

Sammenlignet med inflasjonsforventningene, ser han imdlertid fortsatt en forventning om lav reallønnsvekst - under trekvart prosentpoeng - der det tidligere var snakk om et par prosentpoeng.