ØKNING: Nordmenn vil ha mer havregryn og forbruket har doblet seg i løpet av de siste ti årene.
ØKNING: Nordmenn vil ha mer havregryn og forbruket har doblet seg i løpet av de siste ti årene.Vis mer

Forbruket av havregryn har doblet seg

De siste ti årene har nordmenn spist mye mer av det sunneste kornslaget. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ti årene har nordmenns forbruk av havregryn doblet seg.

Kornsorten havre brukes først og fremst i fôrblandinger, men andelen som brukes til konsum har økt over år på grunn av gode ernærings- og helsemessige egenskaper. Den blir mye brukt i frokostblandinger, til grøt og innblanding i brødmel.

HAVRE MED BJELLER PÅ:  normale avlingsår er Norge selvforsynte med norsk mathavre av god kvalitet. 
HAVRE MED BJELLER PÅ:  normale avlingsår er Norge selvforsynte med norsk mathavre av god kvalitet.  Vis mer

Landbruks- og matdepartementet opplyser videre at det de siste årene også har kommet flere havresorter på markedet.

Med de nye klimaendringene regner man med mer vind og regn, og det kan være en utfordringer for norsk havreproduksjonen. Derfor har Graminor, som har ansvaret for utvikling av plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge, utviklet nye havresorter som er sterke mot skadegjørere og bedre tilpasset de nye vekstforholdene som er ventet i Norge.

«Vinger» og «Avetron» er to nye havresorter som er utviklet av Graminor. De nye sortene skal være sterke mot skadegjørere og bedre tilpasset fremtidige vekstforhold i Norge.

- Graminor gjør et viktig arbeid med å utvikle morgendagens havresorter. Selv om klimaet i Norge er under endring og det gir nye utfordringer, vil vi fortsatt ha norsk mathavre av god kvalitet. Det er noe som kommer både bonden og forbrukeren til gode, uttaler landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).


(NTB)