Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbruket av strøm øker

De siste ti årene har strømforbruket i Norge økt med «tre gasskraftverk». Kraftkrevende industri har tatt halve veksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette de harde fakta, slik kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett spissformulert ønsker å presentere dem.

Her er de tørre tallene i statistikken: Strømforbruket her i landet har økt med 10 TWh (milliarder kilowattimer) de siste ti årene, nærmere bestemt fra 114 TWh i 1996 til 124 TWh i 2005.

– Økningen tilsvarer om lag tre ganger årsproduksjonen til det gasskraftverket Naturkraft bygger på Kårstø eller årsproduksjonen til om lag 2.200 vindmøller, sier Akselsen.

Forbruket viser en økning på nærmere 4 prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig viser tall fra Meteorologisk Institutt at 2005 ser ut til å bli det sjette varmeste året i Norge siden 1867.

Kraftintensiv industri

Kraftintensiv industri har de siste ti årene økt sitt forbruk med nærmere 6 TWh. Denne økningen har særlig sammenheng med Norsk Hydros utvidelse av sin aluminiumsproduksjon på Sunndalsøra.

Husholdninger og øvrig næringsliv har bare økt forbruket med 3 TWh i den samme perioden.

Kraftverkenes muligheter til å produsere kan variere med om lag 60 TWh fra et ekstremt tørt år til et ekstremt vått år. I løpet av 2005 har det kommet mye vann til kraftverkenes magasiner, og årets produksjon ser etter foreløpige tall ut til å komme opp i 136 TWh. Dette vil gi en netto eksport på ca. 12 TWh.

Samme prisnivå

Tross en stort kraftoverskudd i Norge, ser prisene ut til å holde seg på det samme nivået som i fjor.

– Til tross for stor produksjon og eksport er magasinene nesten på maksimalnivå sett i forhold til årstiden. Kraftprisene i Norge har imidlertid vært nokså stabile de siste to årene, men har ikke kommet ned på det nivået mange forventet etter tørråret 2002/2003, konstaterer olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

(ANB)

ØKER MEST: Kraftkrevende industri står for halvparten av økningen i forbruket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media