Forbruket flater ut

Forbruket må ned, sier Kjell Magne Bondevik, Fremtiden i våre hender og andre moralister. Men oppgangen i privat pengeforruk er forsvinnende liten i forhold til i fjor. Det viser nasjonalregnskapet fra Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbruket i norske husholdninger økte med 0,4 prosent fra 2. til 3. kvartal i år. Også for investeringene viser tallene en svak nedgang sammenliknet med 2. kvartal, mens bruttonasjonalproduktet fortsatt er for oppadgående.

Her må vi selvsagt ta høyde for at julehandelen ikke har kommet med ennå. Det kan jo tenkes at årets julehandel blir tidenes største kjøpefest.

Forbruket i årets ni første måneder var 3,5 prosent høyere enn for tilsvarende periode i fjor. Ifølge de foreløpige tallene fra det kvartalsvise nasjonalregnskapet, skyldes mer enn halvparten av konsumveksten så langt i år at husholdningene bruker mer penger på ferier i utlandet, møbler, elektriske artikler, fritidsutstyr og biler.

Mer investering

Penger blir det likevel stadig mer av - både blant folk og næringsdrivende. Fra 1. til 2. kvartal var det en sterk vekst i investeringene. Tallene for 3. kvartal viser derimot en svak nedgang i investeringsnivået, sammenliknet med 2. kvartal.

Hittil i år har de totale investeringene i fast kapital steget med 17 prosent i forhold til de tre første kvartalene i fjor.

Rundt halvparten av de økte investeringene er foretatt i Fastlands-Norge. Særlig har investeringene i kommunene vokst sterkt.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Fastlands-Norge har vært i jevn vekst siden 2. kvartal 1995.

Veksten fortsatte å vokse i 3. kvartal i år. noe som i hovedsak forklares av vekst i både industriproduksjonen, kraftforsyning og bygg og anlegg.

BNP for Fastlands-Norge var 3,2 prosent høyere i de tre første kvartalene i år enn i samme periode i fjor.

NTB/Dagbladet :på nettet