- Forbruket vårt kan ikke fortsette slik

Milliardær Øystein Stray Spetalen forklarer hvorfor det går galt med jordkloden. Og takker Gunhild Stordalen for nye opplysninger.

- INTERESSANT LESING:  Øystein Stray Spetalen sier han har lært noe av Gunhild Stordalen - og om konsekvensene av dagens kjøp og kast-liv i Vesten.
- INTERESSANT LESING: Øystein Stray Spetalen sier han har lært noe av Gunhild Stordalen - og om konsekvensene av dagens kjøp og kast-liv i Vesten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen bryr seg ikke bæret om han blir skjelt ut som klimaklovn eller finansakrobat.

Derimot blir han illsint hvis noen henger han ut som klimaskeptiker etter at hans gode venninne Gunhild Stordalen hengte han opp etter ørene i kronikken «Spetalens klimaskrøner» i Dagbladet lørdag.

- Jeg er en agnostiker, en som spør for å finne svar. Det er ikke det samme som å være skeptiker. Det er fortsatt mye jeg lurer på om klimautviklingen, men det er EN konklusjon som er klar allerede:

- Dagens forbrukersamfunn går helt av skaftene. Det kan ikke fortsette slik. Jeg kan ikke si om klodens utforbakke startet for fem år siden eller om det skjer om 50 år.

2013: -umoralsk - Men om 200 år vil dommen fra våre etterkommere være klar: det var umoralsk slik de levde i Vesten i 2013, sier en svært engasjert Stray Spetalen til Dagbladet.

Finansmannen, som ikke trenger ringe kontofonen når han skal ha nye sommerdekk eller ny oppvaskmaskin, forklarer nærmere hvorfor det går ad undas:

- Energiregnskapet kan ikke gå opp med det forbruket vi ser rundt oss nå. Vi skal fyre opp hus og hytter, fly verden rundt på ferier og produsere en haug med varer vi ikke har bruk for. Vi skal ha toaletter overalt, vi skal kjøre overalt, vi skal ha reint vann og produsere mat til alle. Det går ikke opp.

Og han legger: - Ikke vet jeg om det er CO2, vulkaner, vanndamp eller whatever som eventuelt forårsaker en klimaendring. Vi kan vel slå fast at jordkloden har feber. Først må vi finne ut hvor syk pasienten er og hvordan sykdommen vil utvikle seg. Først da kan vi behandle. Klimakvoter og Mongstad hjelper iallefall ikke. Det er tyveri av folkets penger.

Vil slippe sjefing - Så du skal ikke kjøpe med deg hjem noen leker eller duppeditter etter jobb i dag ?

- Leker ? Det har vi mer enn nok av. Jeg har aldri vært noen tilhenger av kjøp og kast-samfunnet. Jeg har bare tre fundamentale krav i tilværelsen: brød, mat og en fri tanke. Og så er det fint å ha handlerom til å stå opp når jeg vil om morran uten at en sjef skriker meg i øret.

I kronikken fikk Stray Spetalen refs fra lege og miljøforkjemper Gunhild Stordalen for å ha tipset Finansavisen om en artikkel uten å fortelle at konklusjonen ble dementert omgående. Ifølge Storbritannias meteorologiske institutt (Met Office) var det ikke sant slik Mail on Sunday hadde sitert dem - at temperaturen på jorda ikke har steget på 16 år.

Her kan du lese oppsummeringen sist uke fra Meteorologisk institutt over vær- og klimaåret 2012.

- Øystein er en god venn av meg, men en dårlig venn av klimaet, skrev Gunhild Stordalen i en mail til Dagbladet i forbindelse med kronikken.

Og hun fikk mail-støtte  fra Petter Stordalen: - Jeg er superstolt av Gunhild, kronikken beviser for meg at Øystein har mer peiling på aksjer enn global oppvarming, skrev ektemannen.

- Info jeg ikke var klar over Mandag spurte Dagbladet klima-agnostiker Spetalen på mail om han ble noe klokere av Gunhild Stordalens kronikk.

Og slik kom svaret - med mail-kopi til kronikkforfatteren og til Petter Stordalen - på forretningsreise sammen i Stockholm:

«Artikkelen til Gunhild var meget interessant lesing.  Alle innlegg som er skrevet av personer med kunnskap inneholder nye opplysninger som man lærer mye av.  Den inneholdt informasjon jeg ikke var klar over.  Jeg er en klima-agnostiker som stiller spørsmål og setter stor pris på gode svar slik artikkelen til Gunhild inneholdt.»

Siv og Stein Erik På oppfølgingsspørsmålet om HVA han har lært av Gunhild Stordalen, inkluderer Spetalen en omfangsrik vennegjeng i kopi-feltet på mailen.

Med Spetalens godkjenning publiserer vi et snevert knippe av finans- og politikkjendiser som er inkludert i klimadebatten: Jan Haudemann Andersen, Ola Mæle, Johan H. Andresen, Petter A. Stordalen, Siv Jensen, Trygve Hegnar, Stein Erik Hagen, Arne Hjeltnes, Arne Fredly, Nils Olav Sunde - og selvsagt Gunhild Stordalen.

- Jeg har fått en masse tilbakemeldinger, og jeg er veldig glad for at dette spørsmålet vekker engasjement. Men dere får spørre dem selv HVA de mener. Men konklusjonen fra fagmannen Pål Prestrud, nylig avgått sjef for Senter for klimaforskning CICERO, skal dere få. Han forteller at det ganske snart kommer en rapport på norsk, der framskrivningen av temperaturen er nedjustert fra 3,9 til 1,9 grader.

Den historiske temperaturøkningen siden 1850 har vært ca. 0,8 grader.

PÅ TALEFOT:  Klimakrangelen har ikke sprengt broene mellom de gamle forretnings- og partyvennene Petter A. Stordalen. Her under et felles framstøt for å kjøpe den nedlagte papirfabrikken Union i Skien i 2005. ARKIVFOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET.
PÅ TALEFOT: Klimakrangelen har ikke sprengt broene mellom de gamle forretnings- og partyvennene Petter A. Stordalen. Her under et felles framstøt for å kjøpe den nedlagte papirfabrikken Union i Skien i 2005. ARKIVFOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET. Vis mer

- Den endringen er det enighet om, sier Spetalen.

- Fryktelig vanskelig Tirsdag ettermiddag kommer Pål Prestrud med en skriftlig orientering om tallene til Spetalen og til Dagbladet. 

- Jeg tror det er best at det ikke legges sitater i min munn ettersom det ser ut til at dette er fryktelig vanskelig for mange å få riktig.   Det er feil når det i sitatet under står at framskrivningen av temperaturen er nedjustert fra 3.9 til 1.9 grader i en kommende rapport fra CICERO. Klimafølsomheten som det her dreier seg om, er ikke en framskrivning av temperatur, skriver den tidliegre CICEROP-sjefen og gir her sin egen redegjørelse:

«Det er også feil å si at klimafølsomheten er nedjustert fra 3,9 til 1,9 grader. Det forskerne sier i artikkelen er at det er 90 prosent sannsynlig at klimafølsomheten ligger mellom 1,2 grader og 2,9 grader, og mest sannsynlig 1,9 grader. Klimafølsomheten vil aldri kunne oppgis med en nøyaktig på tiendedels grader. Den vil alltid oppgis med et stort usikkerhetsnivå og et spenn slik det er gjort her.   

Mellom 2,4 og 4 Det publiseres vitenskapelige resultater til stadighet om klimafølsomheten.

Bare i fjor kom det resultater der den mest sannsynlig var 3,6 grader, 4 grader, og 2,4 grader.

I en slik situasjon må forskere med jevne mellomrom sette seg ned for å vurdere hele det foreliggende materiale under ett, og se om de kan komme fram til en enighet om hvor det er mest sannsynlig at den ligger.

Det holder FNs klimapanel på med nå og resultatene kommer i september.

Høyst sannsynlig vil det bare bli mindre nedjusteringer  fra den mest sannsynlige verdi som ble oppgitt til 3 grader i Klimapanelets rapport i 2007, eller 70 prosent sannsynlighet for at den ligger mellom 2 og 4,5 grader.»

Det beste utstyret I fjor feiret finanskjendisen og forbruksskeptikeren 50-årsdagen for 130 gjester på hytta i Sandefjord.

Ifølge VG fikk han en padleåre i gave av finanskollega Arne Fredly.

- Nå ror han veldig sjeldent i avisene. Han skal jo alltid ha det beste utstyret, så det er en veldig bra padleåre, sa Fredly da.  

IKKE FOR ALLE:  Øystein Stray Spetalens påkostede hytteeiendom i Sandefjord. Energibruk til hytter er en av mange årsaker til at miljøregnskapet ikke kan gå opp, mener finansmannen. ARKIVFOTO: TRULS BREKKE/DAGBLADET.
IKKE FOR ALLE: Øystein Stray Spetalens påkostede hytteeiendom i Sandefjord. Energibruk til hytter er en av mange årsaker til at miljøregnskapet ikke kan gå opp, mener finansmannen. ARKIVFOTO: TRULS BREKKE/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer