Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbrytelse og straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Justisdepartementet har sendt på høring et forslag om å utvide maksimalstraffen fra 21 til 27 års fengsel for de groveste lovbruddene. Forslaget innebærer at det skal bli mulig å gi inntil seks års ekstra fengselsstraff for flere forbrytelser som hver for seg kvalifiserer til dagens maksimumsstraff. Allerede her er det fare for at debatten vil spore av. Etter at vi fikk ordningen med forvaring av særlig farlige forbrytere, er livstidsstraff allerede innført i Norge. Det skjedde med bred politisk enighet og uten særlig debatt. Det nye forslaget om skjerpet straffenivå bør få den motsatte skjebnen, dvs. avvises fordi det er helt usannsynlig at det vil senke kriminaliteten.

• Muligheten for at politikerne tar til vettet er denne gang til stede. Ikke minst fordi riksadvokat Tor-Aksel Busch allerede har gitt uttrykk for at det ikke foreligger noe behov for en slik skjerpelse. Riksadvokaten tror ikke en gang at tiltaket kan forebygge oppfatninger i folket om et mulig misforhold mellom forbrytelse og straff. Politisk er det nemlig dette som er sakens kjerne. I sin iver etter å framstå som hard mot kriminelle, gripes det altfor ofte til straffeskjerpelse. Det et våpen med svært begrenset virkning.

• Justisminister Knut Storberget er på rett kurs når han sier hovedproblemet er at altfor få forbrytelser oppklares. I fjor var oppklaringsprosenten på beskjedne 36,2. Bare hvert tredje lovbrudd blir altså oppklart. Forbrytelser lønner seg, ikke minst vinningskriminalitet der bare 17,8 prosent av sakene ble løst. Samtidig er det viktig å huske at slike prosenter i seg selv har begrenset verdi. Det er for eksempel ikke vanskelig å øke oppklaringsprosenten ved å konsentrere politiinnsatsen rundt enkle saker der det er kort vei til oppklaring og dom.

• Justisministeren er dessverre på et slikt sidespor når han varsler utstrakt bruk av DNA-registrering for å løse hverdagskriminaliteten. Det vil muligens bidra til å fylle fengslene med alle typer småkjeltringer. Den harde og kompliserte kriminaliteten kan bare bekjempes med bedre kompetanse og større ressurser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!