Forbrytelse og straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Justisdepartementet har sendt på høring et forslag om å utvide maksimalstraffen fra 21 til 27 års fengsel for de groveste lovbruddene. Forslaget innebærer at det skal bli mulig å gi inntil seks års ekstra fengselsstraff for flere forbrytelser som hver for seg kvalifiserer til dagens maksimumsstraff. Allerede her er det fare for at debatten vil spore av. Etter at vi fikk ordningen med forvaring av særlig farlige forbrytere, er livstidsstraff allerede innført i Norge. Det skjedde med bred politisk enighet og uten særlig debatt. Det nye forslaget om skjerpet straffenivå bør få den motsatte skjebnen, dvs. avvises fordi det er helt usannsynlig at det vil senke kriminaliteten.

• Muligheten for at politikerne tar til vettet er denne gang til stede. Ikke minst fordi riksadvokat Tor-Aksel Busch allerede har gitt uttrykk for at det ikke foreligger noe behov for en slik skjerpelse. Riksadvokaten tror ikke en gang at tiltaket kan forebygge oppfatninger i folket om et mulig misforhold mellom forbrytelse og straff. Politisk er det nemlig dette som er sakens kjerne. I sin iver etter å framstå som hard mot kriminelle, gripes det altfor ofte til straffeskjerpelse. Det et våpen med svært begrenset virkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer