- Forbryter fikk politi-hemmelighet

Som førstebetjent i Oslo-politiet skal en meget erfaren og markant tyverietterforsker har lekket hemmelige opplysninger til en kriminell i en større bilslaktersak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstebetjent tiltalt for lekkasje

Statsadvokaten har tiltalt mannen for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha brutt taushetsplikten, og for å ha utvist grov uforstand i tjenesten.

Mannen nektet straffskyld etter tiltalen, da saken startet i Oslo byrett i dag. Forsvarer, advokat Morten Kjensli, ville ikke kommentere tiltalen i morgentimene i dag.

Bilslakting

Bakgrunnen for straffesaken er at politiet i Gjøvik etterforsket en større bilslaktersak. I den forbindelse ga en lensmannsbetjent på Østre Toten politiførstebetjenten opplysninger som var ment som internt bruk i Oslo-politiet.

Det er disse opplysningene førstebetjenten skal ha gitt videre til den kriminelle (32), som han hadde såkalt uformell kontakt med fra 1995-95 som politimann.
Ifølge statsadvokaten var dette informasjoner som var undergitt lovbestemt taushetsplikt.

Etter det Dagbladet får opplyst, startet saken med at en tredjeperson henvendte seg til en etterforsker på Toten. Vedkommende kunne fortelle at 32-åringen hadde ringt og truet ham. 32-åringen visste da angivelig hva tredjemannen hadde sagt i politiavhør om 32-åringen i bilslaktersaken.

Dette er opplysninger han skal ha fått av politiførstebetjenten i en telefonsamtale.

Tidligere etterforsket

Politimannen har tidligere vært etterforsket og pågrepet. Det skjedde på 80-tallet. Urettmessig ble han den gang arrestert i kjølvannet av en feilslått korrupsjonsetterforsking i Oslo-politiet.

Siden ble han forfremmet til førstebetjent. Mannen er nå pensjonist, men det er uten betydning for skyldspørsmålet.