- Forbud den eneste løsningen

BERLIN (Dagbladet): - Forråelsen blant nynazistene er nå kommet så langt at svaret ikke kan bli annet enn et forbud. Jeg har lenge vært i tvil om et slikt tiltak, av hensyn til ytringsfriheten, men har kommet til at det ikke finnes noe alternativ, sier Ingo Hasselbach til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingo Hasselbach (33) er Tysklands mest kjente tidligere nynazist og frontfigur i den tyske Exit-bevegelsen.

Han sier til Dagbladet at han gjerne tar en prat med det norske utvalget som i dag kommer til Berlin for å sette seg inn i tyske erfaringer med kampen mot nynazistene.

Paralleller til Norge

Utvalget skal ha innstillingen om forbud eller ikke klart innen 1. mars. Hasselbach har fulgt med i pressen om drapet på Benjamin Hermansen, og trekker paralleller til flere drap tyske nynazister sto bak i fjor.

Nynazistisk og høyreekstremistisk vold kostet 139 menneskeliv i løpet av 1990-åra.

Etter Berlin- murens fall var Hasselbach en av lederne i det nynazistiske miljøet som sprang ut i det tidligere DDR. Mordbrannen i Mölln og brannstiftelsene i Rostock-bydelen Lichtenhagen i 1992 fikk ham til å tenke seg om. Oppgjøret resulterte i en bok som også kom i norsk oversettelse.

Åtte år etterpå lever han fortsatt med politivakthold deler av tida.

Hasselbach, hans svenske kone og fem måneder gamle sønn er blitt utsatt for mordtrusler. Noen måneder etter bruddet i 1993 sendte nynazister en bokpakke til hans mor i Øst-Berlin. Boka inneholdt en bombe kraftig nok til å sprenge deler av blokka hvor hun bor .

Fordi posten hadde brukt sju dager på å få fram pakka, var batteriet til tennsatsen flatt. Det avverget en katastrofe. Mordforsøket er fortsatt ikke oppklart.

Endret klima

I Exit-bevegelsen har Hasselbach kontakt med 22 unge mennesker som har brutt med nynazistene.

Hasselbach understreker at lovforbud mot naziorganisasjoner kan føre til at de mest militante går under jorda.

- Jeg ser faren for at vi får en brun terror etter mønster av den venstreekstremistiske Røde Armé-fraksjon i 1970-årene.

<B>HJELPER UNGE:</B>Ingo Hasselbach var tidligere en av lederne av det nynazistiske miljøet fra gamle DDR. Nå hjelper han unge ut av nazistenes rekker. -Vi ser klare trekk av terroristiske strukturer blant nynazistene.