Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbud mot automater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Kristelig Folkeparti nærmer seg konsekvensen av sitt eget standpunkt når det gjelder spilleautomater, nemlig totalforbud. Mens Valgerd Svarstad Haugland var kulturminister fikk partiet med seg flertallet på Stortinget på å monopolisere virksomheten gjennom Norsk Tipping. Det skulle begrense omfanget, samtidig som de utplasserte automatene skulle være mindre aggressive og avhengighetsskapende.

• Stortingsvedtaket skal imidlertid prøves i Efta-domstolen, fordi Eftas kontrollorgan, ESA, mener monopoliseringen strider mot EUs bestemmelser om fri konkurranse. Det innebærer at automatene i mellomtida bringer stadig nye mennesker i ulykke. Det skjer mens vitnesbyrdene om spilleavhengigheten bare øker. Seinest fredag sto en etterlatt fram og fortalte at kona hadde tatt sitt eget liv i fortvilelse over økende spillegjeld. I påvente av Efta-domstolens beslutning foretar ikke norske politikere seg noe med saken. Beslutningen er tatt ut av nasjonale politikeres hender og overlatt til høyere makter.

• Nå ber lederen av kulturkomiteen på Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (KrF), kulturminister Trond Giske utrede totalforbud mot alle spilleautomater. Partiets tålmodighet er slutt, sier hun og mener det er nødvendig at Giske tar fatt på arbeidet nå. Det er vi enig i. En utredning av et totalforbud vil være tidkrevende, siden så store deler av norsk kulturliv og frivillige organisasjoner i dag har så store inntekter, og dermed så stor interesse i at automatene fortsatt går for fullt.

• Det er for lengst dokumentert at spilleautomatene er den mest skadelige spillformen. Det er også automatene som forklarer den enorme veksten i omsetning som har funnet sted de siste åra. Like godt dokumentert er det at spillernes milliardtap rammer skjevt. Det er folk som i utgangspunktet har minst ressurser som bruker og taper mest penger på spill. Dermed blir det en fattigmannsskatt som finansierer ideelle formål. Det er det motsatte av sosialdemokratisk tankegang.

• På et annet felt viser imidlertid Giske handlekraft, når regjeringen nå går inn for forbud mot politisk tv-reklame. Er det fordi politisk tv-reklame vil ramme sosialdemokratene?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling