Forbud mot demonstrasjoner i Paris. Slik svarte folket

En stille demonstrasjon.

SKOPROTEST: Flere tusen par sko er plassert utenfor Place de la Reublique. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB scanpix
SKOPROTEST: Flere tusen par sko er plassert utenfor Place de la Reublique. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrantene er ikke der, men flere tusen par sko står søndag utplassert på Place de la Republique i Paris som del av en stille demonstrasjon i forkant av klimatoppmøtet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og pave Frans har sendt hvert sitt par sko som bidrag til demonstrasjonen. Ifølge organisatorene bak demonstrasjonen veier alle skoene til sammen mer enn fire tonn, skriver NTB.

Planla klimamarsj Franske myndigheter la ned forbud mot den planlagte  klimamarsjen av hensyn til sikkerheten i kjølvannet etter Paris-terroren. Aktivistene valgte derfor en todelt løsning - i tillegg til skodemonstrasjonen danner demonstranter en 2 kilometer lang menneskelenke bestående av folk i alle aldre langs Boulevard Voltaire øst i Paris.

I tillegg arrangeres det i dag klimamarsjer i et titalls storbyer verden rundt.

Demonstrantene som har trosset forbudet i Paris har i ettermiddag havnet i sammenstøt med politiet. Ifølge AFP brukte politiet tåregass for å skille demonstrantene. Tusenvis av demonstranter skal ha samlet seg i sentrale Paris.

Den ofisielle åpningen av FNs klimatoppmøte skjer i morgen. Der vil også statsminister Erna Solberg (H) delta.

Selv om det virker urealistisk at verdenslederne kan vedta en avtale som løser klimaproblemet, blir noe av den viktigste oppgaven å sikre grønn og fornybar teknologi for framtida. 

Unntakstilstand Etter terrorangrepene i Paris innførte franske myndigheter unntakstilstand. Mens sørgende samlet seg på Place de la republique, brukte politiet ropert for å be dem spre seg.

- Det er unntaktstilstand i Frankrike nå. Det skal være det i fem dager. Derfor får ikke folk lov til å samle seg i grupper eller demonstrere, av sikkerhetshensyn, sa en sivil sikkerhetsvakt til Dagbladet.

Saken oppdateres 

DEMONSTRERTE: Flere trosset demonstrasjonsforbudet i Paris og det ble sammenstøt med politiet som blant annet brukte tåregass. Foto:            REUTERS/Eric Gaillard/NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Flere trosset demonstrasjonsforbudet i Paris og det ble sammenstøt med politiet som blant annet brukte tåregass. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB scanpix Vis mer