Forbud mot oljerigg-dumping

BRUSSEL (NTB-Reuters): En internasjonal avtale om forbud mot senking av utrangerte oljeplattformer til havs kan bli vedtatt neste måned, sier en representant for EU-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil bli gjort unntak for bare noen få plattformer, alle de andre må føres til land.

Det kan bli snakk om at bare 20-30 plattformer kan dumpes i sjøen. Storbritannia og Norge har ønsket å la muligheten stå åpen for å dumpe 123 utrangerte rigger i Nordsjøen.

De 15 landene som er med i OSPAR - den mellomstatlige organisasjonen som regulerer forurensing i Nordvest-Atlanteren - håper å komme til enighet på et møte i Sintra, Portugal, 23.-25. juli om hvordan utrangerte rigger skal avhendes.

OSPAR består av 12 EU-land, Island, Norge og Sveits.

Alle OSPAR-land, minus Storbritannia og Norge, har gått med på et moratorium på sjødumping.

Unntak

Storbritannia og Norge har erklært seg villig til å akseptere et forbud, men bare hvis det gjøres unntak, som i tilfeller der det vil være for dyrt, farlig eller forurensende å taue riggene til land.

EU-kommisjonen støtter forbudet mot dumping til havs, og går inn for en streng fortolkning.

Representanter for oljeindustrien og Greenpeace diskuterte sist uke hva som skal skje med utrangerte rigger. De var enig om at sementsokkelen på de største plattformene skal bli hvor de er.

Greenpeace insisterer på at alle andre rigger skal taues til land, for modernisering eller ombygging, mens industrien ønsker å kunne dumpe 20 prosent i sjøen fordi det ikke ville være regningssvarende å føre dem til land.

Oljeselskapet Shell måtte i 1995 droppe planen om å senke oljeplattformen «Brent Spar» i Nordsjøen etter at det var varslet en boikott-aksjon mot selskapet over hele Europa.

(NTB)