Forbud mot «smøring» over landegrensene

Den som smører bra, kjører bra, sier danskene. Samme prinsipp har vært brukt av store industrikonserner som ønsker seg fete kontrakter i andre land: Det gjaldt å komme konkurrentene i forkjøpet ved å bestikke landenes embetsmenn. Men nå skal det være slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Representanter for medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, ble fredag etter tre dager lange maratonforhandlinger enige om en konvensjon med forbud mot bestikkelser over landegrensene. Hensikten er å forhindre at demokratiske land blir undergravet av korrupsjon.

Det gjenstår bare mindre finpussing før en detaljert avtale om et slikt forbud kan undertegnes av de 29 medlems- og observatørlandene. Dette vil ifølge diplomater ved OECD-forhandlingene i Paris kunne skje i løper av et par uker og senest i midten av desember.

Press

Avtalen er kommet i stand etter at også næringslivet i OECD-landene har begynt å kreve et ensartet regelverk. Det skjer samtidig med en liberalisering av verdensøkonomien, og svakheten ved den nye avtalen er ifølge observatører at viktige handelspartnere - som for eksempel Russland - ikke er med i OECD.

Eksemplene på smøring over landegrensene er mangfoldige. I Belgia tok politikere fra det regjerende sosialistpartiet seg godt betalt for å velge helikoptre fra den italienske Agusta-fabrikken, da landets forsvar skulle fornye sin helikopterpark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer