Forbud mot «smøring» over landegrensene

Den som smører bra, kjører bra, sier danskene. Samme prinsipp har vært brukt av store industrikonserner som ønsker seg fete kontrakter i andre land: Det gjaldt å komme konkurrentene i forkjøpet ved å bestikke landenes embetsmenn. Men nå skal det være slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, ble fredag etter tre dager lange maratonforhandlinger enige om en konvensjon med forbud mot bestikkelser over landegrensene. Hensikten er å forhindre at demokratiske land blir undergravet av korrupsjon.

Det gjenstår bare mindre finpussing før en detaljert avtale om et slikt forbud kan undertegnes av de 29 medlems- og observatørlandene. Dette vil ifølge diplomater ved OECD-forhandlingene i Paris kunne skje i løper av et par uker og senest i midten av desember.

Press

Avtalen er kommet i stand etter at også næringslivet i OECD-landene har begynt å kreve et ensartet regelverk. Det skjer samtidig med en liberalisering av verdensøkonomien, og svakheten ved den nye avtalen er ifølge observatører at viktige handelspartnere - som for eksempel Russland - ikke er med i OECD.

Eksemplene på smøring over landegrensene er mangfoldige. I Belgia tok politikere fra det regjerende sosialistpartiet seg godt betalt for å velge helikoptre fra den italienske Agusta-fabrikken, da landets forsvar skulle fornye sin helikopterpark.

Men korrupsjonen har ellers vært spesielt utbredt i forbindelse med anbud på offentlige anleggsarbeider innen transport, telekommunikasjon, energiforsyning - og forsvar.

OECD-forhandleren Carolyn Ervin sier til NTBs medarbeider at den nye avtalen kan motvirke en tendens til at byråkrater setter i verk gigantiske offentlige arbeider og innkjøp for selv å tjene seg rike.