Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forbud mot sosiale medier er misforstått

IKT-Norge mener Facebook og Twitter er verdifullt i arbeidslivet.

OFTE FORBUDT I USA: En amerikansk undersøkelse viser at halvparten av de undersøkte selskapene forbyr bruk av sosiale nettsamfunn som Facebook og Twitter på jobb. Illustrasjonsfoto: GEIR BØLSTAD
OFTE FORBUDT I USA: En amerikansk undersøkelse viser at halvparten av de undersøkte selskapene forbyr bruk av sosiale nettsamfunn som Facebook og Twitter på jobb. Illustrasjonsfoto: GEIR BØLSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Flere norske bedrifter har forbud mot bruk av sosiale medier på jobb, men det er ikke veldig utbredt, mener IKT-Norge.

Tidligere i dag omtalte Dagbladet en undersøkelse gjennomført i USA, som viser at over halvparten av 1400 undersøkte selskaper har forbud mot bruk av for eksempel Facebook og Twitter på jobb.

19 prosent av selskapene sier at ansatte får lov til å besøke sosiale nettverk kun som et verktøy i jobben, mens 16 prosent sier at de tillater begrenset personlig bruk av slike nettsider. 

- Misforstått
IKT-Norge, interesseorganisasjonen for IKT-næringen i Norge, er tilstede på Facebook og Twitter. Generalsekretær Per Morten Hoff bruker blant annet Facebook til å legge ut invitasjoner til arrangementer.

- Vi mener det er misforstått med et forbud mot sosiale nettsider. Sosiale medier blir stadig mer verdifullt i arbeidslivet, blant annet ved at det åpner for helt nye typer av markedsføring. Det handler om å holde nettverket sitt gående. Men den ansatte må også være voksen nok til å skjønne at han ikke skal bruke tida på å prate med venner, sier Hoff til Dagbladet.

Han ønsker at arbeidstakerne bruker sunt bondevett, og mener ikke bedriftene trenger å lage regelverk for bruken av sosiale medier.

BA har tidligere skrevet om bedriften NorReedhycalog, som har sperret flere nettsamfunn og webmailtjenester på jobb. I den forbindelse sa professor ved institutt for informatikk ved UiB, Kjell Jørgen Hole, at det kunne slå tilbake på bedriften.

- Dersom arbeidsgiver forbyr slike sider helt og holdent, kan det også hindre kommunikasjonen innad i bedriften, sa han til BA.

Mer opptatt av innholdet
Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd mener det viktigste for arbeidsgiverens del er innholdet på sosiale medier, ikke hvor mye tid de ansatte bruker på det.

- Vi ønsker ikke noe forbud, men en bevisstgjøring rundt disse spørsmålene. Virksomhetene må være oppmerksomme på at det blir diskutert bedriftsintern informasjon i ulike nettsamfunn. Bedriftene må ha en klar policy på dette, og den må kommuniseres ut til de ansatte, sier han til Dagbladet.

Mange bedrifter har også sine egne Facebook- og Twitter-sider. Simonsen mener hver enkelt bedrift bør ta vurderingen på om det er hensiktsmessig.

- Vi sier at man bør foreta en verdivurdering, det vil si at bedriftene bør tenke gjennom hva de har som kan være av interesse for andre. Det kan for eksempel være sensitiv informasjon, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling