Forbud mot vold i bildemedier

Det blir generelt forbud mot voldsskildringer i bildemediene, på samme måte som det nåværende forbudet mot pornografi. Men forbudet vil ikke gjelde internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et vedtak i Odelstinget i dag vil forbudet også omfatte dataspill og tv-spill. Disse spillene blir av praktiske grunner ikke omfattet av ordningen med å kreve forhåndskontroll.

- Jeg er svært opptatt av å begrense volden i samfunnet. Jeg ser det likevel ikke som noen aktuell politikk at offentlig ansatte i Statens filmtilsyn skal bruke arbeidstiden til å spille seg gjennom alle spill som kommer på markedet, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein.

Hun har bedt Statens filmtilsyn foreta en utredning om saken, slik at det kan gjennomføres stikkprøvekontroller, eller gis adgang til forhåndskontroll av slike spill. Hvis slike ordninger lar seg gjennomføre, varslet Lahnstein at regjeringen vil komme tilbake til saken.

- For dataspill og tv-spill vil jeg også vurdere lovgivning som innfører samme ordning med aldersgrenser som den som i dag gjelder for videogrammer, sa hun.

Filmklubber

Regjeringen fikk ikke flertallet med seg på forslaget om at filmklubber også skulle omfattes av forbudet mot å vise filmer som inneholder ulovlig vold.

Flertallet mente at filmklubber, som ikke viser film i næring, ikke skulle omfattes av noe lovforbud.

Kulturministeren satte lite pris på flertallets syn.

- Jeg synes det er underlig at filmklubber, hvor publikum i praksis har samme adgang som på ordinære kinoer, skal særbehandles og ikke kunne straffes for å vise ulovlig vold, slo hun fast.

Hun mente at dette i praksis ville føre til at andre formidlinger, som for eksempel internett måtte unntas.

Lahnstein viste også til at straffeloven ikke inneholder noen unntaksbestemmelse som gjør at noen kan vise ulovlige filmer uten å bli gjort strafferettslig ansvarlig.

- Det er ikke mulig uten videre å følge opp flertallets forutsetninger, men jeg vil vurdere hvordan intensjonene best mulig kan realiseres. Regjeringen vil måtte komme tilbake til Stortinget med dette spørsmålet, sa Anne Enger Lahnstein.

(NTB)