- Forbud ulovlig

I mange borettslag er det fortsatt forbudt å ha kjæledyr, til tross for at den nye husleieloven skulle gjøre dette lettere. - Et slikt forbud er ulovlig, mener advokat Peter B.S. Engelschiøn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten er blitt kontaktet av flere fortvilte hunde- og katteeiere:

- Jeg får mange henvendelser fra folk som etter å ha hatt katt i 25 år plutselig får beskjed om å få ut katten innen to uker, ellers må de flytte. Det er en brutal framgangsmåte, sier Engelschiøn, som bistår både Dyrebeskyttelsen og Norsk Huskattforening. Etter slike henvendelser har Engelschiøn sendt brev til borettslaget og gjort oppmerksom på at dette strider mot husleieloven.

- Ingen av disse sakene er kommet opp for retten. Man kan kanskje lure på hvorfor, sier Engelschiøn.

- Stat i staten

Leder Bodil Ekeset i Norsk Huskattforening kontaktes daglig av dyreeiere.

Husleieloven

  • Mange borettslag og sameier forbyr dyrehold.
  • Husleieloven av januar 2000 sier: «Selv om utleier har fastsatt forbud mot dyrehold i eiendommen, kan eieren holde dyr dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleieren eller de øvrige brukerne av eiendommen.»
  • I 1993 fastslo høyesterett at en innekatt, som ikke kan sies å være til sjenanse eller ulempe for øvrige beboere, ikke kan nektes holdt med hjemmel i alminnelige husordensregler.

- Dette er en fulltidsbeskjeftigelse. En del borettslag opptrer som en stat i staten. Hva slags samfunn får vi hvis vi ikke tillater et eneste dyr? spør hun.

Stridens kjerne er den nye husleieloven, som fastslår at selv om utleier forbyr dyrehold, kan eieren holde dyr «dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleier eller øvrige brukere av eiendommen».

- For å nekte dyrehold, må naboene dokumentere at dyret er til sjenanse. Dyreeieren må ikke dokumentere gode grunner til å ha kjæledyr. Bevisbyrden ligger på utleier, sier Engelschiøn.

Ifølge Forbruker-rapporten forbyr fire av ti borettslag i Oslo dyrehold. OBOS mener å ha sitt på det tørre.

- Vår juridiske tolkning er at et generelt forbud mot dyrehold er lov. Men dette må vike dersom en beboer har gode grunner til å ha kjæledyr og dyret ikke er til sjenanse for andre, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Kjæledyrtoppen

1. Katt
2. Hund
3. Akvariefisk
4. Hamster
5. Undulat
6. Kanin
7. Marsvin
8. Ørkenrotte

Hva som er «gode grunner» svarer ikke loven på.

- Et godt spørsmål. Førerhunder er opplagt, men det kan også foreligge sosiale velferdsgrunner, sier Pettersen.

Krever legeattest

Harald Assev i bolig- og bygningsavdelingen i Kommunaldepartementet sier:

- Utgangspunktet er at utleier kan fastsette et generelt forbud, men leier kan ha dyr hvis gode grunner taler for det. Det bør være en objektiv vurdering.

Terje Sørensen, sjef for juridisk seksjon i Forbrukerrådet, mener hvert tilfelle må vurderes konkret.

- Husdyrhold kan begrunnes ut fra sosiale eller velferdsmessige hensyn.

Noen borettslag krever legeattest fra dyreeier for å påvise gode grunner.

<B>PÅ GATA?</B> Pussi og Passopp får ikke lov til å bo i mange borettslag. Et slikt forbud er ulovlig, mener advokat Peter B.S. Engelschiøn.