Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snusbråk

Forbudet mot tobakksfri snus: - Hårreisende

Seniorforsker på tobakk mener den forbudte Epok-snusen har en skadegrad som kan sammenliknes med nikotintyggegummi.

TREKKES: Disse snusvariantene uten tobakk i tillegg til Epok Ice Cool Strong forsvinner fra norske butikkhyller i dag.
TREKKES: Disse snusvariantene uten tobakk i tillegg til Epok Ice Cool Strong forsvinner fra norske butikkhyller i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har British American Tobacco frist på å trekke den tobakksfrie snusen Epok All White Nikotin fra norske butikker.

Fordi snusen ansees som et tobakkssurrogat er det underlagt tobakksskadeloven - og fordi den ikke inneholder tobakk, er den også ansett som et nytt nikotinprodukt.

Disse kan nemlig ikke selges lovlig på det norske markedet, og produsenten har derfor bestemt seg for å trekke Epok All White fra Norge.

Beslutningen kommer etter en lengre kamp med Helsedirektoratet angående hvorvidt snusen virkelig er et nytt nikotinprodukt.

Markus Lindblad, kommunikasjonssjef i British American Tobacco i Norge, understreker overfor Dagbladet at Epok-snusen fortsatt er i salg.

Det er derimot snusen med tobakk du kommer til å finne i butikkene framover, og i de nøytrale boksene som er pålagt tobakksprodukter.

NØTRALE BOKSER: Epok kan ikke selges uten tobakk i Norge, og må derfor tilsette tobakk og bruke et nøytralt utseende. Slik blir den nye boksen til Ice Cool Strong. Foto: British American Tobacco.
NØTRALE BOKSER: Epok kan ikke selges uten tobakk i Norge, og må derfor tilsette tobakk og bruke et nøytralt utseende. Slik blir den nye boksen til Ice Cool Strong. Foto: British American Tobacco. Vis mer

- Hårreisende

Nyheten om forbudet mot et nikotinprodukt som skal være mindre helseskadelig enn de som fremdeles selges i butikkene har skapt sterke reaksjoner.

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud, understreker at myndighetene har en strategi som handler om å redusere tobakksbruk, men produsenter blir likevel straffa når de lager produkter uten tobakk.

- Regjeringen må sporenstreks rydde opp i forskriften. Vi synes det er hårreisende at man havner i en situasjon hvor man blir straffa for å ha et produkt uten tobakk.

Det blir litt det samme som å si at lettøl er ulovlig fordi det ikke inneholder alkohol, sier han.

Politikken harmonerer dårlig

Seniorforsker på tobakk ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, synes også det er urimelig at regjeringen forbyr nye nikotinprodukter når de er uten innhold av tobakk.

- Det virker mer som en prinsippsak. Hvis myndighetene faktisk vil få nikotinbrukere over på de minst skadelige produktene, så harmonerer denne politikken dårlig, sier han.

Lund forklarer at den tobakksfrie Epok-snusen har veldig lave verdier av det mest potensielle kreftframkallende stoffet:

- Den har en skadegrad som kan sammenliknes med nikotintyggegummi, sier han.

- Et paradoks

Forskjellen mellom tobakksfri snus og nikotinlegemidlene som finnes på apoteket er hårfin. Faktisk så hårfin at det bare er snakk om hva slags status produktet har.

Epok-produktet reguleres som et tobakkssurrogat, ifølge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave. Dermed er det underlagt tobakksskadeloven.

Det tobakksfrie nikotinproduktet Zonnic tilbyr det samme produktet som Epok All White, men har derimot status som legemiddel istedenfor tobakkssurrogat. Disse kan derfor selges lovlig i Norge.

Produktet fra Zonnic har status som legemiddel og er eid av legemiddelfirmaet Niconovum. Dette firmaet er igjen eid av tobakksgiganten British American Tobacco - som også produserer snusen som nå må ut av norske hyller.

- Det er et paradoks at et produkt fra et legemiddelfirma som eies av tobakksindustrien er tillatt på markedet, men ikke Epok-snusen, sier Lund.

Han understreker at «porsjonsposene» til Zonnic og snusen til Epok All White er så å si identisk.

Kan bli solgt på apotek

Helsedepartementet vil ikke kommentere den kontrete saken da de er klageinstans for Helsedirektoratet, ifølge eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Michaelsen forklarer at forbudet mot nye nikotinprodukter har som formål å hindre tobakksindustriens forsøk på å rekruttere nye brukere, spesielt unge brukere, med nye kreative produkter.

- British American Tobacco kan søke om dispensasjon dersom de kan dokumentere at produktet er vesentlig mindre helseskadelig enn andre produkter, sier hun.

Fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Andreas Bang, viser også til tobakksskadelovens hensikt med å unngå rekruttering av nye brukere.

- Nikotin er en helseskadelig gift, og den er særlig skadelig for gravide og barn, understreker han.

Ved spørsmål om hvorfor et så å si identisk nikotinprodukt kan selges lovlig i Norge på apotek, svarer Bang at noen av produktene kan ha en gunstig effekt ved tobakksavvenning.

- De kan da selges som legemidler på apotek, underlagt en annen lovgivning, sier han.

Produsenten har altså to alternativer på bordet, nemlig å enten endre status fra tobakkssurrogat til legemiddel - eller å dokumentere at snusen ikke er like skadelig som annen snus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!