Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbudt å si «Carl I. Hagen»

TROMSØ (Dagbladet): Elevene skal ikke banne, ikke slå - og ikke kalle noen for Carl I. Hagen! Det er reglene som gjelder ved Drag skole i Tysfjord i Nordland. Elevene som bryter Carl I.-forbudet, får brev med hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi har både samiske og norske elever. Stadig flere har brukt navnet 'Carl I. Hagen' for å hetse, såre og trakassere noen. Vi har ansvar for å gi alle elever trygghet og et godt skolemiljø, forklarer rektor Solveig Skjelnes overfor Dagbladet.I Stortinget sitter den egentlige Carl I. Hagen og føler seg dels beæret, dels provosert.-Makan til håpløs regel, kommenterer Hagen.-Det er litt leit at det finnes rektorer som mangler så grunnleggende respekt for grunnleggende demokratiske rettigheter som ytringsfrihet, mener han.'Carl I. Hagen-viruset' spredte seg blant elevene i Tysfjord etter valgkampen i fjor. Fremskrittsparti-lederen startet stemmerushet med å angripe samiske rettighetskrav.

Store motsetninger

I Tysfjord har samekulturen i generasjoner blusset forsiktig i skyggen av en solid norsk dominans. Sakte har samisk språk og kultur fått høyere status.-Både i bygda og på skolen har vi hatt store motsetninger. Det tar tid å vende seg til å leve naturlig i et tokulturelt samfunn, sier rektor Skjelnes.Alle klassene ved skolen med 116 elever har fått beskjed om at navnet 'Carl I. Hagen' ikke skal slenges mot noen. Foreldremøtet er orientert.Men ikke alle synes det er like naturlig å forby et kjent politikernavn, og skolen har mottatt reaksjoner. Rektor Skjelnes vil nå skrive et brev til foreldrene og forklare bakgrunnen for den enestående regelen.-Hva skjer hvis noen råtasser lar 'Carl I. Hagen' visle mellom leppene?-Den vanlige reaksjonen; først tiltale, så brev hjem. Er det grovere, kan det bli snakk om andre tiltak, forteller Drag-rektoren.

Hagen avviser ansvar

Skoleledelsen hadde håpet at 'Carl I. Hagen-kallingen' ville dø hen med avstanden til valget. Det skjedde ikke. Navnet ropes og hviskes, ofte mot lærere, og alltid for å vise forakt.-Blir ikke navnet bare enda mer attraktivt når dere forbyr det?-Kan hende. Men nå har vi i hvert fall signalisert vårt ståsted. Det grep om seg i et slikt omfang at vi måtte reagere. Jeg forstår at noen synes dette er latterlig. Men som skoleledelse må vi beskytte elevene og fjerne det som forsurer miljøet, sier rektor Skjelnes.Carl I. Hagen er vant til at hans navn enten er skjellsord eller hedersbetegnelse. Men han føler ikke noe ansvar for konflikter mellom norske og samiske elever.-Overhodet ikke, det skyldes utelukkende de andres politikk. Særbehandling og forskjellige rettigheter skaper konflikter, vi står for noe helt annet, sier Hagen.

<B>NAVNEFORBUD:</B> Carl I. Hagen vet ikke omm han skal føle seg mest beæret eller bare provosert. Her fra fjorårets valgkamp i Nord-Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!