Forbudt å ta inn amerikansk film

Fra i går av ble det forbudt å selge eller leie ut amerikanske DVD-filmer. Bare de europeiske versjonene vil nå bli tillatt i norske videobutikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foranledningen er en langtrukken rettstvist mellom videokjeden Akers Mic på den ene siden og norske videoimportører på den andre. Norsk Videogramforening gikk til sak mot Akers Mic på grunn av at de solgte den amerikanske sone 1-versjonen av filmen «The Waterboy». Videogramforeningen vant fram med sitt krav i Borgarting Lagmannsrett. Akers Mic anket til Høyesterett, som i forrige uke avviste saken.

Dommen ble rettskraftig fra i går av, og Akers Mic og andre som selger eller leier ut sone 1-filmer må etter alt å dømme rydde hyllene.

Privat import tillatt

Filmbransjen har innført sitt sonesystem for å unngå at nordmenn og andre europeere får se amerikanske storfilmer før kinopremihren i Europa. Ofte er slike filmer utspilt i USA lenge før de kommer hit.

Du kan fortsatt se Arnold Schwarzenegger og Julia Roberts på TV-skjermen hjemme i full, digital DVD-kvalitet. Men da i europeisk versjon, såkalt sone 2. Du kan også fortsatt importere sone 1-filmer for egen regning, dersom det skjer i privat regi.

Hittil har utvalget av europeiske sone 2-filmer vært langt dårligere enn amerikansk sone 1. Men dette er i ferd med å rette seg.

Filmentusiaster med interesse for svært smale og lite salgbare filmer kan fortsatt finne sone 1-filmer i Norge, dersom disse filmene ikke har en norsk distributør fra før. Ulempen er at de uansett trenger en DVD-spiller som tar flere soner. Disse spillerne, som ofte er bygd om i etterkant, selges i dag fritt i Norge. Men filmbransjen jobber for å få til et forbud også mot disse.

Gjelder bare «Waterboy»

Hos Akers Mic tas sone 1-forbudet med knusende ro. Mens videogramforeningen oppfatter dommen som generell, mener Akers Mic-ledelsen at det bare gjelder filmen «Waterboy».

,|Vi kommer fortsatt til å selge sone 1-filmer. Vi har hørt rykter om razzia, men skulle like å se hvilken hjemmel politiet har for å beslaglegge flere filmer enn denne ene, sier video og DVD-ansvarlig Jimmy Arnesen hos Akers Mic til Dagbladet.