Droner

Forbudt allerede i sommer

Regjeringen sikret sine egne bygg mot droner i juni, viser interne dokumenter. Måneder etter kom de første kjente droneobservasjonene.

REGJERINGSKVARTALET: Her ble det vedtatt forbudt å fly droner allerede i sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REGJERINGSKVARTALET: Her ble det vedtatt forbudt å fly droner allerede i sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Da det i september kom meldinger om at droner var observert i Nordsjøen, ble det innkalt til hastepressekonferanser. Justis- og beredskapsministeren ba befolkningen være årvåkne.

Det har siden blitt debattert hvor godt forberedt Norge var på dette. Eksperter hevdet nylig i Dagbladet at det har vært for lite kunnskap om hvordan utenlandske aktører kan hente inn informasjon ved droner.

Interne dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser at regjeringen hadde vært oppmerksomme på droner som en utfordring i lang tid.

Allerede 17. juni ble det vedtatt et forbud mot å fly droner rundt de fleste av regjeringens bygg i Oslo.

Også andre såkalte luftbårne sensorer, eller ubemannede fly og helikoptre, ble forbudt på disse stedene.

Så kom dronene

«Vedtakene har sin bakgrunn i at droner og andre former for ubemannede luftfartøyer utgjør en potensiell sikkerhetsutfordring» står det i et brev sendt fra Kommunal- og distriktsdepartementet til Statsministerens kontor 12. september.

Forbudet gjaldt ikke Forsvarsdepartementet og Statsministerens kontor, siden dette ikke var Kommunaldepartementets ansvarsområde.

Tre dager etter at brevet ble sendt, og altså tre måneder etter at vedtaket ble fattet, kom de første kjente norske observasjonene av droner.

15. september meldte Equinor fra til norske myndigheter om at det var observert droner på noen av deres installasjoner i Nordsjøen.

Kommunaldepartementet opplyser at de i lang tid hadde sett på droneaktivitet som en mulig trussel, men at det ikke var konkrete hendelser som gjorde at dette vedtaket kom.

- Ikke konkrete hendelser

Dagbladet har spurt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om denne sikringen av regjeringsbyggene betyr at hun skjønte at det kunne komme droneobservasjoner i Norge.

- Norske myndigheter har i lang tid hatt fokus på mistenkelig dronevirksomhet, svarer Mehl i en e-post.

VAR FORBEREDT PÅ DRONER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VAR FORBEREDT PÅ DRONER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun påpeker at droner også kan være knyttet til andre scenarioer enn det som er i nyhetsbildet nå, som terror. Det er altså ikke bare på grunn av trusselen fra Russland at de skjerper sikkerheten mot droner.

- Vi skjerpet beredskapen ytterligere etter Russlands invasjon av Ukraina blant annet ved å øke operativ evne i politiet, PST og Heimevernet og gjøre regelverksendringer. Det var særlig rettet mot sammensatte trusler og ulovlig etterretning, som droner kan være en del av, sier Mehl.

Må ha tillatelse

Forbudet mot droner rundt regjeringsbyggene trådte i kraft 22. august.

Det gjelder Regjeringskvartalet, regjeringens representasjonsbolig, samt regjeringens adresser i Akersgata, Kirkegata, Kongens gate, Victoria terrasse og Gullhaug torg, der Justisdepartementet holder til.

Forbudet innebærer at man må ha tillatelse fra sikkerhetsmyndighetene for å kunne fly droner i områdene.

– Vedtaket og aktuelle tiltak er basert på en generell vurdering, og ikke konkrete hendelser, skriver statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer