Forbudt insektmiddel funnet i mat over hele Europa

Forskere mener plantevernmiddelet klorpyrifos skader fostres hjerner og kan gi autisme. Amerikanske delstater vedtar forbud. Nå viser undersøkelser hvordan regelverket i Europa brytes på daglig basis og at uvitende forbrukere spiser giften.

SPRØYTEMIDLER: Plantevernmidler brukes blant annet for å hindre insekter fra å ødelegge avlingen. Men ofte sprer giften seg til jordsmonnet og mennesker. Personen og gården på bildet er ikke omtalt i denne saken. Foto: GARY KAZANJIAN/AP Ntb/Scanpix
SPRØYTEMIDLER: Plantevernmidler brukes blant annet for å hindre insekter fra å ødelegge avlingen. Men ofte sprer giften seg til jordsmonnet og mennesker. Personen og gården på bildet er ikke omtalt i denne saken. Foto: GARY KAZANJIAN/AP Ntb/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klorpyrifos er giftig for dyr og mennesker. Forskere i flere land mener selv små mengder forårsaker hjerneskader hos barn. Mattilsynet i Norge slår fast at stoffet har vist potensiale for å påvirke utviklingen av nervesystemet hos fostre og barn.

Norge og åtte EU-land har enten forbudt eller ikke tillatt klorpyrifos i plantevernmidler.

På matbordet

Likevel viser undersøkelser utført av flere europeiske medier og Dagbladet i samarbeid at:

  • Mat med klorpyrifos på daglig basis havner i butikker og fruktkurver i Norge og resten av kontinentet,
  • Kontrollene og varslingssystemet som skal beskytte europeiske forbrukere forhindrer ikke at mat med rester av gift over grenseverdiene blir solgt og spist.

Undersøkelsene avslører også at klorpyrifos ble godkjent for bruk i EU basert på bare én enkelt studie om mulige skader på utvikling av nerveceller hos mennesker, i 1998. Studien ble gjort på oppdrag av produsenten. På tross av at studien er sterkt kritisert og oppfordringer fra EU, har avviser produsenten å levere en ny.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer