RAQQA: I den syriske byen Raqqa har en aktivist risikert livet sitt ved å filme i skjul. Selv om IS har beleiret byen, ser det ved første øyekast ut som en vanlig by, med masse liv i gatene. Ifølge CNN er videoen et tegn på at IS har mistet fotfeste. Video: CNN Vis mer

På innsiden av Raqqa:

Forbudt video viser IS-soldatenes hverdag i «kalifatet»

- Videoen er et tegn på at IS mister fotfeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CNN har fått tak i en video av IS-hovedstaden Raqqa. Videoen, som er filmet i skjul, viser det som tilsynelatende er en normal by hvor både menn og kvinner handler på markeder, og hvor trafikken flyter.

Aktivisten risikerte livet sitt ved å filme hverdagen i den syriske byen. Kameraer og telefoner har lenge vært forbudt, og bruk eller oppbevaring har blitt slått hardt ned på av IS.

De «skyldige» har blitt hardt straffet, om ikke de har måttet dø for «ugjerningen». Det faktum at videoen er blitt laget, kan tilsi at frykten blant aktivister er blitt mindre, og at IS mister fotfeste.

Det skriver CNN.

En tilsynelatende vanlig by

Raqqa er det nærmeste IS har kommet i et forsøk på å bygge sin egen stat, sitt eget kalifat. I videoen får man et unikt innblikk i IS' liv bak krigingen, hvor tilnærmede dagligdagse gjøremål står for planen.

Et tak av tepper over markedet skjuler IS-krigerne mot overvåkningsdroner, og sandsekker er strødd ut langs gatene for å gi beskyttelse under bombeangrep.

USA-ledede syriske styrker har lenge prøvd å ta byen tilbake fra terrorgruppa.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

Shopper bukser

Et av klippene viser to russisktalende IS-krigere. De blir filmet mens de blant annet snakker om luftangrep.

- Vi har et problem for øyeblikket. Jeg glemte til og med radioene. Jeg spurte Khalid om vi har dem. Jeg trodde han returnerte dem til basen, så jeg sa vi burde dra dit, sier en mann med navnet Abu Huriri.

- Det virker som om de har angrepet allerede, og kampen har foregått i en dag. Flyene har angrepet i hele dag, og jaktet på dem, svarer den andre mannen.

En annen scene viser en belgisk soldat, Abu Aisha, som må velge mellom kamuflasjefargede eller beige bukser på en av markedets butikker.

Bodene er fylt med varer, og familier fyller gatene. En butikk viser også skilt med veksling til amerikanske dollar.

Gjør opprør mot IS

En av aktivistene, som vil være anonym av sikkerhetshensyn, snakket med CNN i Tyrkia. Han forteller om hvordan IS-motstandere ikke lenger frykter terrorgruppa som før, og at de nå tør å utfordre noen av de mest beryktede og fryktede mennene i Raqqa.

- Den eneste måten vi kan ta disse gutta på [IS-informanter], er ved å true dem, for eksempel på døra deres. Vi kan skrive en beskjed som «vi vet hvem dere er. Dommedagen er nær».

Også lokalbefolkningen prøver, om så mer forsiktig, å gjøre motstand.

- Som for eksempel ved at de ikke betaler skattene sine, og at de ikke bruker IS sin valuta. Før var innbyggerne veldig redde når de måtte kommunisere med soldatene, men nå har de innsett at vi må være en del av å få dem til å mislykkes.

En blodig krig

MOSUL: CNNs journalist Arwa Damon og fotograf Brice Laine fulgte irakiske styrker i kampen om Mosul da de ble angrepet av IS-soldater. Soldatene og CNN var omringet i 28 timer før de fikk forsterkninger og klarte å komme seg ut levende. Video: CNN Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/64251777 Vis mer

Ifølge aktivister har terrorgruppas ledere flyktet fra byen, og de som står igjen er av mindre rang. CNN skriver at biler fylt med eksplosiver står parkert langs Raqqas hovedgater, og at de er klare for å detonere om det blir krig i byen.

NTB skriver at perioden mellom 23. mai og 23. juni er den blodigste siden krigen mot IS ble innledet, målt i antall sivile liv som har gått tapt i de USA-ledede angrepene.

FNs generalsekretær António Guterres ga nylig uttrykk for dyp bekymring, og ba den USA-ledede koalisjonen og de USA-støttede SDF-opprørerne om å ta større hensyn til sivilbefolkningen i sin offensiv for å gjenerobre byen fra IS.

- Jeg er særlig bekymret over den farlige situasjonen for sivilbefolkningen i Raqqa, som er fanget og som trues fra alle kanter, sa han.