Forbudt!

Klipper du plenen en søndag, som i dag, risikerer du bot. Politiet rykker nemlig ut når de får melding om støyplager, blant annet plenklipping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når naboen har knust søndagsfreden først med motor-løvblåseren, så med motor-plenklipperen og til slutt gjort finpussen med motor-kantklipperen, stiger ofte blodtrykket på nabotomta. Ifølge lov om helligdager og helligdagsfred, er det forbudt å «forstyrre med utilbørlig larm» på helligdager. - Jeg klipper aldri hagen min på søndager, for da skal man ikke bråke. Det er så mange andre dager man kan jobbe, sier Mette Stensholt Schau (43), programleder i NRK-programmet «Grønn Glede», som for tida er det nest mest sette programmet på norsk tv.

Loven er streng

Tar du en telefon til politiet kan den plenklippende naboen få bot. Oslopolitiet stopper en del søndagsjobbing. - Jeg tror mange ikke er klar over hvor streng loven er, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt. Han forteller at det største problemet er snekring og annen bygging, men at de også har fått klager på hagearbeid. - Som regler går det greit bare vi møter opp. Jeg kan ikke huske at vi har gitt noen bøter, sier Hjulstad.

Ubehagelig nabostøy

Holder naboens hvinende sagblad på å gjøre deg gal, har du støtte i forskningen. - Skjærende, høyfrekvente lyder er mer plagsomme enn basslyder, som fra en Harley-Davidson som passerer. Flymo-gressklipperen, som er en luftputeklipper uten hjul, har en slik hvinende lyd, sier seniorforsker Truls Gjestland ved avdeling for akustikk på SINTEF. - Støy er per definisjon uønsket lyd. En lyd du bare så vidt hører, kan være støy hvis du ikke ønsker å høre den. Bråk fra en nabo du ikke liker, oppleves sannsynligvis langt verre enn støy fra en nabo du liker, sier Gjestland.

Ber om flere klager

Trondheimspolitiet får av og til telefoner fra folk som misliker naboens støy. - Vi vil helst ha flere klager før vi rykker ut, sier operasjonsleder Eirik Svendsen. Det hender de rykker ut på sjenerende plenklipping og snekring. Da ringer de opp, refererer til loven og forklarer at naboene vil ha fred på en søndag. - Mange ber om unnskyldning og sier at de glemte seg, sier Svendsen. I Tromsø nytter det ikke å klage på vanlig støy fra plenklipping, høytrykksspyler og snøfreser. - Vi rykker ut på byggestøy og bråk fra større maskiner. Da pålegger vi den som bråker å avslutte virksomheten, sier operasjonsleder Kjell Jakobsen.

Følg Kardemommeloven

 UNNGÅ «RØDE DAGER»:  Sjenerende støy på helligdager er i strid med loven. -  Jeg klipper aldri plenen min på søndager, sier programleder Mette Stensholt Schau fra NRK-programmet «Grønn Glede». Foto: Torbjørn Berg
UNNGÅ «RØDE DAGER»: Sjenerende støy på helligdager er i strid med loven. - Jeg klipper aldri plenen min på søndager, sier programleder Mette Stensholt Schau fra NRK-programmet «Grønn Glede». Foto: Torbjørn Berg Vis mer

En ringerunde avslører at mange lensmannskontorer blir oppringt av plagede naboer. Politiet i Agder bryr seg stort sett bare med støy fra firmaer. Og sindige gudbrandsdøler lar stort sett naboene bråke, ifølge operasjonsleder Haagen Løvseth ved Gudbrandsdal politidistrikt. - Jeg tror folk aksepterer at naboene har det travelt resten av uka og må bruke søndagen til hagearbeid, sier han. Forsker Gjestland oppfordrer folk til å følge Kardemommeloven, og være snille og greie: - Vis hensyn, sier han.