Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbundslederen er fly forbanna etter forhandlingene: - En uakseptabel provokasjon

Sigve Bolstad er forbannet og skuffet, og mener regjeringen prøver å rane pensjonen fra de statsansatte.

FLY FORBANNET:  Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er fly forbannet og mener regjeringen provoserer..
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLY FORBANNET: Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er fly forbannet og mener regjeringen provoserer.. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsforhandlingene mellom staten mot Unio Stat, YS og LO har skåret seg fullstendig. Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund og nestleder i Unio Stat, er fly forbannet.

Etter at Unio, LO og YS ikke ble enige med staten som arbeidsgiver i helgens tariffoppgjør, har det blitt hevdet at arbeidstakerorganisasjonene sa nei til en «moderne lønnspolitikk».

- Statsråd Sanner betegnet forslaget organisasjonene sa nei til som «et viktig skritt videre med å fornye og forbedre offentlig sektor».

- Skaper utrygghet - Sanner la opp til at et mindretall av sterke grupper og enkeltpersoner skal ta ut store tillegg. Hva er moderne med det, spør Bolstad.  

Forbundslederen påpeker at Norge har et veldig godt fungerende arbeidsliv, som mange andre land og arbeidstakere ser langt etter.

- Noe av grunnlaget for dette er nettopp det at forholdet mellom fagforeningene og arbeidsgiver sikrer maktbalanse. Det gjør at lønnsforskjellene i norsk arbeidsliv er mye mindre enn i mange andre land og flertallet har en lønn de kan leve av.

- Det er vanskelig å forstå hvordan staten blir «fornyet og forbedret» ved at de ansatte ikke lenger er trygge på at de skal henge med i lønnsutviklingen, fastslår Bolstad.  

- Ikke grådige - Tilbudet vi fikk fra regjeringen og statsråd Sanner var helt uakseptabelt. De var ikke villige til å forhandle på pensjon. Det var en provokasjon som vi ikke kan leve med. Pensjonsforliket av 2005 la opp til at det skal forhandles om pensjon i offentlig sektor.

- Nå går vi mot en storkonflikt, hvis regjeringen ikke tar til fornuft.

- Det er ikke dere som er grådige da Bolstad?

- Vi er ikke grådige, og har ikke sprengt rammene til frontfaget som forhandlet først. Det er viktig å få med seg at statsråden avviser generelle tillegg, og heller vil ha lokale tillegg. For første gang på 80 år vil statsansatte ikke opprettholde kjøpekraften.

- Fundamentalt Bolstad forstår ikke hva som er moderne med at staten som arbeidsgiver ønsker å fastsette pensjon, uten å gi fagforeningene forhandlings- og streikerett.  

- For hundre år siden kjempet fagforeningene for å få på plass pensjon i norsk arbeidsliv. Den gangen var det forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og med streikerett for arbeidstakerne. I alle år etterpå har arbeidsgiverne og arbeidstakerne forhandlet når det har vært gjort endringer i pensjonssystemet. Det har sikret en god og felles pensjon for alle.

Samtidig vedgår Bolstad at velferdsnasjonen Norge har en utfordrende økonomisk situasjon.

- Lavere oljepriser, økende arbeidsløshet knyttet til oljesektoren og usikre kostnader knyttet til flyktningstrømmer. Vi har derfor vært lojale mot den økonomiske rammen fra frontfaget og industrien tidligere i våres. Men prinsippene om forhandlingsrett og streikerett, er fundamentale for Politiets Fellesforbund og Unio, siter Bolstad. 

PROVOSERER:  Statsråd Jan Tore Sanner blir oppfattet som provoserende av fagforreningene i staten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROVOSERER: Statsråd Jan Tore Sanner blir oppfattet som provoserende av fagforreningene i staten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!