- Forby genmat!

- Genmat bør forbys. Vi kan ikke spille russisk rulett med menneskeliv. Advarselen kommer fra helseredaktør og kampanjeleder Lita Heiding, som får full støtte av den omstridte britiske genmatforskeren Arpad Pusztai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den britiske forskeren var trekkplasteret under gårsdagens åpne høring om genmat i Stortinget. Professor Pusztai (69) ble i fjor fratatt stillingen sin ved Rowett Research Institute i Aberdeen etter å ha avslørt på TV at genmodifiserte poteter påfører laboratorierotter alvorlige helseskader.

- De unge rottene utviklet seg unormalt etter å ha blitt ftret med genmodifiserte poteter. De vokste saktere, immunsystemet ble svekket og mange indre organer ble enten forstørret eller forminsket. I to forsøk fant vi til og med redusert hjernevolum, forklarer Pusztai.

Han arbeidet i 35 år ved Rowett forskningsinstitutt før han fikk sparken og forbud mot å uttale seg offentlig på vegne av instituttet.

Nordisk kampanje

- Vi vet altfor lite om både kort- og langtidsvirkninger av genmodifiserte matvarer. Tvilen må komme forbrukerne til gode, sier Lita Heiding, redaktør av helsebladet Vi og Vårt.

Den omstridte og kunnskapsrike redaktøren har tidligere gitt helseadvarsler som ikke er blitt tatt alvorlig, men har vist seg å holde stikk. Som nyvalgt leder av Helsekostbransjens Hovedorganisasjon vil hun arbeide for et totalforbud av genmat.

De setter i gang en nordisk kampanje mot genmat. Heiding konstaterer at det er en mye større forbrukerbevissthet rundt problemene i Danmark og Sverige.

Hun innrømmer at bransjen har sine svin på skogen. Nylig påpekte Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) at det fantes en rekke genmodifiserte soyaprodukter i helsekostforretningene. Mange av dem var ikke forskriftsmessig merket.

- Bransjen vår må rydde opp. Genmat er ikke helsekost. Den multinasjonale næringsmiddelindustrien har bare økonomiske motiver for å lansere stadig nye genprodukter. Forbrukerne må ikke la seg lure, sier Heiding.

Farlig genmat

- Vi har bevist at genmodifiserte produkter kan være helseskadelige, sier Pusztai, som mener det kreves mye mer forskning før genmaten eventuelt kan slippes på markedet.

Han får støtte av den norskengelske forskeren Ian Pryse, professor i biokjemi ved Universitetet i Bergen. Han mener genmat bør forbys inntil virkningene er nærmere klarlagt. Pryse peker på at den tverrfaglige forskningen er meget kostnadskrevende. Pryse søker nå EU-midler i samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer.

- Pusztai er en fremragende forsker. Som en av tjue internasjonale forskere sto jeg bak en støtteerklæring tidligere i år, sier Pryse.

I mai kom imidlertid en rapport fra det prestisjetunge britiske Royal Society og Biochemical Society med ytterligere angrep på Pusztais forskning.

- Som brite blir jeg sjokkert over behandlingen av Pusztai. Mange av mine kolleger i England er opprørt, sier Pryse.

Nei til forbud

Direktør i Folkehelsa, Botolf Hareide, som leder vitenskapskomiteen i SNT, mener det er helt uaktuelt å forby genmat. De fant det ikke nødvendig å endre sine anbefalinger som følge av Pusztais forskningsresultater.

- Vi gjorde en vurdering av de foreløpige resultatene hans, og innhentet uttalelser fra sakkyndige i Storbritannia, sier Hareide.

For tida har SNT to genmodifiserte maisprodukter til vurdering. Ingen er foreløpig godkjent.

- Det ligger store muligheter i genmodifiserte produkter. Vi må bare utvise aktsomhet, sier Botolf Hareide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer