- Forby mobiltelefoner for barn

Nobelprisvinner Devra Davis og amerikansk ekspertgruppe krever strakstiltak mot potensielle helsefarer ved mobiltelefoner.

REDD FOR HJERNESKADE: - Bygg bare mobiltelefoner som virker med ørepropper eller handsfree, er et av tiltakene den amerikanske ekspertgruppa oppfordrer til. De er redde for hvilken skade strålingen kan gjøre med barnehjerner som fortsatt er i utvikling. 
Foto: Roy Konterud / SCANPIX .
REDD FOR HJERNESKADE: - Bygg bare mobiltelefoner som virker med ørepropper eller handsfree, er et av tiltakene den amerikanske ekspertgruppa oppfordrer til. De er redde for hvilken skade strålingen kan gjøre med barnehjerner som fortsatt er i utvikling. Foto: Roy Konterud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): Hun var «leading author» i FNs klimapanel, som i 2007 vant Nobels fredspris. Hun har vært rådgiver innen miljø- og helserisiko for flere land. President Bill Clinton utnevnte henne til å granske miljøkriminalitet. Hun er kritikerrost forfatter av bøker om kreft og miljøforurensning.

Nå fronter den amerikanske professor Devra Davis ei gruppe av internasjonale forskere, som i september møttes i Washington D.C. for å diskutere potensielle helsefarer ved mobiltelefoner.

— Globalt eksperiment
Flere av ekspertene deltok samtidig i det amerikanske senatets første høring om mobiltelefoner og helse. Og i neste uke offentliggjøres ekspertgruppas liste med forslag til strakstiltak.

Professor Davis har gitt Dagbladet eksklusiv tilgang til forslagene.

— Vi befinner oss midt i et globalt eksperiment. Vi er nødt til å innføre en rekke føre var-tiltak. Det er for risikabelt å vente på langtidsvirkningene av bruken av mobiltelefoner, sier hun til Dagbladet.

Strakstiltak
Her er de anbefalte strakstiltakene majoriteten av forskerne i gruppa, ifølge Davis, har samlet seg om:

• Forby mobiltelefoner for barn.

• Krev helseadvarsler på mobiler, slik det er på sigarettpakker.

• Forby trådløst nettverk på skoler

• Bygg bare mobiltelefoner som virker med ørepropper eller hands free. Dette for å unngå oppvarming av, og potensiell skade på hjernen.

• Innfør tusen ganger svakere stråling fra mobilmaster og trådløse innretninger.

• Innfør tunge avgifter på mobiler, som igjen finansierer uavhengig forskning på mobiltelefoner og helserisiko.

— Skader barnas hjerne?
 — I USA markedsfører vi mobiltelefoner for femåringer. Hva gjør vi egentlig med hjernen deres? Det er totalt uansvarlig å utsette barn for radiofrekvent eksponering, uten å vite sikkert konsekvensene på sikt, sier professoren, som denne uka gjestet Stavanger og Bergen, på den storstilte forskerkonferansen om elektromagnetiske felt og helse i regi av Norges Miljøvernforbund.

De nordiske strålevernmyndighetene — Statens strålevern i Norge inkludert — sendte samtidig ut en pressemelding om at det ennå ikke er bevist at mobiltelefoner er helseskadelige.

Denne uka sa regjeringen at den tar folks strålebekymring på alvor, og oppnevnte en ekspertgruppe som neste år skal evaluere forskningen på feltet.

— Stemningsskifte i Norge
— I USA var høstens ekspertkonferanse i Washington D.C. og høringen i Senatet et vendepunkt. USA er ett steg foran. Men jeg føler at et stemningsskifte er på gang i Norge, sier Davis.

Hun har blitt intervjuet på USAs største TV-kanaler og -show som CNN, ABC og Fox News, Oprah og DoctorOz.

Stadig flere kritiske
Ekspertgruppa Davis tilhører mener massiv forskning for lengst har dokumentert at radiofrekvente felt fra mobiler, trådløst nettverk og liknende er helseskadelig, og at skader på f.eks. celler og DNA kan føre til alt fra kreft til Alzheimer.

Spesielt eksponeringen på barns hjerner, som er under vekst, anses uansvarlig.

Hun viser også til at stadig flere seriøse organer er kritiske til stråleverdiene som i dag gjelder, blant annet EU-parlamentet som i fjor uttrykte «stor bekymring » for helsefaren ved mobilbruk.

— Trenger mobil
— Å forby mobiltelefoner for barn er for radikalt. Mange barn har faktisk behov for å holde kontakt med sine foresatte via mobil, sier Gunnar Saxebøl, direktør for strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern.

Han syns også det er å «gå for langt» å merke mobilen med advarsler som kan indikere at den er en farlig. Men han mener informasjonen om stråling kan gjøres mer synlig enn i dag, hvor dette bare er nevnt i brosjyren.

Stråleverndirektøren er skeptisk til forslaget om å bygge mobilene slik at man bare kan lytte via f.eks. håndfrisett. — Drar det for langt — Det vil ikke være et føre var-tiltak, mer i retning av et tiltak som gjør det veldig vanskelig å bruke mobilen. Det blir å dra det for langt å si at nå skal man bare kunne bruke handsfree, sier Saxebøl.

Han minner om at Statens strålevern stoler på anbefalingene fra den Internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP), og ikke ser noen grunn til å redusere grenseverdiene for eksponering fra radiofrekvente felt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer