- Forby nazi-symboler

Riksadvokaten vil gjøre som svenskene og forby nazistiske og andre rasistiske symboler og flagg. En undersøkelse Opinion har gjort for Aftenposten viser at 71 prosent av folket støtter et slikt forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten vil forby nazi-symboler, og hvis det hadde vært folkeavstemning om dette i dag, ville det med all sannsynlighet blitt et klart flertall for å gjøre det straffbart å gå med nazieffekter, skriver Aftenposten.

Opinion spurte tusen personer med stemmerett. 22 prosent var imot, 7 prosent visste ikke, mens 71 prosent vil ha forbud. Det er flertall på tvers av kjønn, alder og landsdeler. Flertallet var imidlertid størst blant eldre velgere og i lavt utdannede grupper. I forhold til partitilhørighet er Senterparti-velgerne mest for med 87 prosent, mens Venstres velgere er mest skeptisk til forbud med et flertall på 57 prosent.

Riksadvokaten vil forby

Etter å ha snakket med statsadvokater, politi og dommere fra hele EU går Riksadvokaten inn for å forby nazistiske og rasistiske symboler. I Sverige ble et forbud innført i 1996. Den svenske riksadvokaten, Klas Bergenstrand, mener loven har vært effektiv.

- Et særskilt forbud mot å bære eller vise fram rasistiske symboler og flagg kan være riktig, sier førstestatsadvokat Tor-Geir Myhrer ved Riksadvokatembedet til Aftenposten. Myhrer tror et forbud kan forhindre nynazistiske demonstrasjoner som den i Askim i fjor.