Arkansas

Forbyr abort etter Trumps utnevnelser

Guvernør i Arkansas, Asa Hutchinson, har signert en lov som forbyr praktisk talt alle aborter i den amerikanske delstaten. Målet er å få høyesterett til å omgjøre beslutningen som gir rett til selvbestemt abort i USA

FORBUD: Guvernør i Arkansas, Asa Hutchinson, har signert en lov som forbyr abort unntatt dersom mors liv er i livsfare. Foto: Staton Breidenthal/The Arkansas Democrat-Gazette via AP, File
FORBUD: Guvernør i Arkansas, Asa Hutchinson, har signert en lov som forbyr abort unntatt dersom mors liv er i livsfare. Foto: Staton Breidenthal/The Arkansas Democrat-Gazette via AP, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den nye loven i Arkansas forbyr abort i alle tilfeller - også dersom kvinner blir gravide som følge av voldtekt eller incest. Bare dersom det er den eneste måten å redde en kvinnes liv på, kan en abort gjennomføres, melder AP.

Den republikanske guvernøren Asa Hutchinson, skal på forhånd ha vært kritisk til deler av loven. Men dagen etter den internasjonale kvinnedagen fant han likevel fram en penn og signerte den.

- Som slaveri

Tilhengere av loven håper at den skal bli utfordret juridisk og til slutt havne i høyesterett. Beslutningen i landets øverste domstol i 1973 i saken Roe v. Wade gir amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort. Nå håper abortmotstandere at domstolen skal snu etter at USAs forrige president, Donald Trump, utnevnte tre konservative dommere og vippet flertallet i domstolen i konservativ favør.

- Vi må forby abort i dette landet, akkurat som vi forbød slaveri på 1800-tallet - alle liv betyr noe, sier den republikanske delstatssenatoren Jason Rapert, ifølge AP.

Minst 14 amerikanske delstatsforsamlinger har hittil i år fått opp forslag om forbud mot abort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.