Sri Lanka

Forbyr ansiktsdekkende plagg

Som følge av terrorangrepene mot kirker og hoteller i påsken på Sri Lanka, innfører landet forbud mot ansiktsdekkende plagg.

FORBYS: Nikab blir nå forbudt på Sri Lanka. (Illustrasjonsfoto) Foto: Sithean Photo/REX
FORBYS: Nikab blir nå forbudt på Sri Lanka. (Illustrasjonsfoto) Foto: Sithean Photo/REXVis mer

Som følge av terrorangrepene mot kirker og hoteller i påsken på Sri Lanka, innfører landet forbud mot ansiktsdekkende plagg.

En kriselov som blir iverksatt mandag, innebærer at det ikke er lov til å bruke plagg som dekker ansiktet eller som hindrer identifisering av personen.

Loven blir iverksatt åtte dager etter angrepene som drepte over 250 mennesker 1. påskedag.

Beslutningen kommer etter at regjeringen nylig hadde et møte om forslaget. De utsatte saken til de hadde hatt samtaler med islamske geistlige.

Hjemmelaget rørbombe

Det var ved sjutida 1. påskedag at de første meldingene kom om angrepene på Sri Lanka. Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.

Seinere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen seint søndag. Dette skrev Dagbladet torsdag forrige uke.

Mistet tre barn

253 mennesker skal ha mistet livet etter terroren. Dette er en nedjustering etter at det tidligere ble meldt at 359 personer hadde blitt drept. Mandag forrige uke ble det kjent at den danske Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen mistet tre av sine fire barn.

Familien har for øvrig flere ganger vært utsatt for trusler, og har - i likhet med flere andre velstående mennesker - iverksatt sikkerhetstiltak for å beskytte familien.

- Men i dette tilfellet var det helt umulig å skjerme seg selv fullstendig, uttalte direktør i det danske sikkerhetsselskapet Security Service, Anders Larsen, til Dagbladet tidligere i uka.

Drept under angrepet

Fredag meldte Dagbladet om at Zahran Hashim, den angivelige lederen bak bombeangrepene, var død.

- Etterretningstjenestene forteller at Hashim ble drept under angrepet på hotell Shangri-La, sa president Maithripala Sirisena under en pressekonferanse.

Presidenten forteller at Hashim var en av de to selvmordsbomberne som angrep hotellet.

PETTAH: Dagbladet er på plass i den muslimdominerte bydelen Pettah i Sri Lankas hovedstad Colombo. Video: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer