VALG: Statsminister Nuri Kamal al-Maliki vil trolig ha mer enn en finger med i spillet etter dagens parlamentsvalg i Irak. Sikkerhetsforanstaltningene er formidable etter en usedvanlig blodig uke så langt. Foto: AFP PHOTO / ALI AL-SAADI/NTB Scanpix
VALG: Statsminister Nuri Kamal al-Maliki vil trolig ha mer enn en finger med i spillet etter dagens parlamentsvalg i Irak. Sikkerhetsforanstaltningene er formidable etter en usedvanlig blodig uke så langt. Foto: AFP PHOTO / ALI AL-SAADI/NTB ScanpixVis mer

Forbyr biler for å hindre et blodig valg

- I Bagdad kan du nå høre fuglene synge ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avholdes det første valget i Irak siden amerikanske styrker trakk seg ut og overlot sikkerheten i myndighetenes egne hender.

Amerikanerne trakk seg ut for tre år siden. Men blodbadet fortsetter i det herjede landet, som i disse dager opplever den verste uroen siden 2008. Så langt i år har nesten 2300 mistet livet i volden som herjer. 592 av disse i den sunnidominerte Anbar-provinsen hvor kampene fortsatt raser mellom islamister og sikkerhetsstyrker.

Denne uka alene har kostet 160 mennesker livet i ulike terroraksjoner. De fleste er drept i bombeaksjoner. Derfor er bilkjøring forbudt i Irak i dag. I håp om å hindre bilbomber, terroristenes favorittvåpen, i å nå frem til de nesten 50 000 valglokalene rundt om kring i landet.

Fuglene synger 22 millioner irakere har registrert seg i forkant av valget. Hvor mange av dem som tør å begi seg ut på gata for å avgi sin stemme, er det få som tør å spå. Så langt er det ikke rapportert om dødelige hendelser i hovedstaden Bagdad.

- Det er så liten trafikk at fuglesang kan høres i byens sentrum, og barna spiller fotball i hovedgatene, skriver BBCs korrespondent i Bagdad, Kevin Connoly.

Det har vært dødelige terroraksjoner også i dag. I byen Dibis ble to kvinner drept av en veibombe da de var på vei til valgboden i morges.

Mange på valg Men tross dette kan det se ut til at de enorme sikkerhetstiltakene, inkludert bilforbudet, har hatt en positiv effekt.

Det er over 9000 kandidater som nå kjemper om 328 parlamentsplasser. Valget pågår i hele landet, bortsett fra i Anbar-provinsen, der det fremdeles pågår stridigheter mellom sikkerhetsstyrker og sunnimuslimske opprørere i og rundt provinshovedstaden Ramadi og Falluja.

Uansett resultat er det få som blir overrasket om ikke sittende statsminister, Nuri Kamal al-Maliki, får en sentral rolle. Han har alt to perioder i statsministerstolen, og har klart å holde den styrende sjiadominerte koalisjonen samlet gjennom hele den siste perioden.

Men selv om valglokalene stengte klokka 18, er det lite trolig at resultatet vil vise seg med det første. Det melder BBC. Etter sist valg tok det nemlig 10 måneder å stable en koalisjonsregjering på beina. Det er ikke ventet at forhandlingene blir spesielt mindre krevende denne gangen.

BLODIG: Bare så langt denne uken skal 160 mennesker være drept i ulike aksjoner, ment å skremme folk fra å gå til valgbodene i dag. Året så langt har vært det voldeligste i Irak siden 2008. Bildet er fra fredag, da en bilbombe drepte 18 under et sjiamuslimsk valgkamparrangement i Bagdad. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/NTB Scanpix
BLODIG: Bare så langt denne uken skal 160 mennesker være drept i ulike aksjoner, ment å skremme folk fra å gå til valgbodene i dag. Året så langt har vært det voldeligste i Irak siden 2008. Bildet er fra fredag, da en bilbombe drepte 18 under et sjiamuslimsk valgkamparrangement i Bagdad. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/NTB Scanpix Vis mer