Unge vil ha «Instagram-ansikt»:

Forbyr Botox og «lip-fillers» for mindreårige

Stadig flere mindreårige vil ha «Instagram-looken» - men nå setter britiske myndigheter ned foten.

FORBYR INJEKSJONER: Det hjelper ikke engang å få lov fra mamma og pappa. Nå er det slutt på både Botox og «lip-fillers» for mindreårige i England. Foto: Pa Photos / Scanpix
FORBYR INJEKSJONER: Det hjelper ikke engang å få lov fra mamma og pappa. Nå er det slutt på både Botox og «lip-fillers» for mindreårige i England. Foto: Pa Photos / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En bølge av unge som ønsker seg «det perfekte Instagram-ansiktet» har fått britiske myndigheter til å ta grep.

Fra og med fredag må mindreårige i England se langt etter både Botox-injeksjoner og såkalte «lip-fillers». I hvert fall så lenge det er rene kosmetiske årsaker til at de vil gjennomføre inngrepene.

Forbud mot Botox

England har nemlig nedlagt forbud mot både Botox og «lip-fillers», altså injeksjoner som øker leppenes volum. Det melder Sky News.

Forbudet gjelder ikke bare for engelske innbyggere, men for alle som besøker England. Og det hjelper lite om du har fått tillatelse av foresatte:

Botox og leppe-injeksjoner er forbudt for de under 18, uansett.

Det finnes bare ett unntak fra de strikte bestemmelsene, og det er dersom du av medisinske årsaker har behov for en slik behandling.

Et eksempel kan være behandling av spasmer i øyelokkene, overdreven svetting, behandling av enkelte blæreforstyrrelser og migrene, ifølge Medical News Today.

I så fall må behandlingen gjennomføres av en lege, sykepleier, tannlege eller farmasøyt, har de britiske myndighetene bestemt.

BOTOX: Bloggeren Whitney Buha fra Chicago skulle bare ta seg en liten runde botox, men utfallet ble ikke slik hun så for seg. Vis mer

Risikerer straffeforfølgelse

Den nye loven, som har fått navnet «The Botulinum Toxin and Cosmetic Fillers (Children) Act», gjør det ulovlig å administrere produktene eller i det hele tatt booke en time for personer under 18 år.

Ifølge det britiske helse- og sosialdepartementet risikerer klinikker som ikke følger den nye lovbestemmelsen å bli straffeforfulgt og få en «ubegrenset bot».

Det var tidligere helseminister Nadine Dorries som kunngjorde den nye loven forrige måned, etter en kraftig økning i unge som prøver å oppnå et «Instagram-ansikt».

I forkant av den nye loven har det ikke eksistert noe eget regelverk for ikke-kirurgiske eller estetiske behandlinger i England.

- Ingen barn trenger kosmetiske prosedyrer, så lenge det ikke er av medisinske grunner. Deres fysiske og mentale utvikling er ikke ferdig, skrev hun i en epost om temaet, ifølge Sky News.

I Norge ble reglene for behandling med Botox og «fillers» strammet inn i 2019. Personer som ønsker å få slike injeksjoner må nå gjennom en legekonsultasjon før de kan gjennomgå behandling, ifølge NRK.

Dette gjelder i Norge

Ifølge pasientrettighetsloven (§ 4-3 første ledd b) er man helserettslig myndig som 16 åring.

Det betyr at ungdom i Norge som har fylt 16 år, i utgangspunktet har rett til å ta beslutninger med tanke på egen helse, heter det på nettstedet Ung.no.

BOTOX: Botox inneholder botulinumtoksin, en nervegift som lammer musklene. Foto: NTB / Shutterstock
BOTOX: Botox inneholder botulinumtoksin, en nervegift som lammer musklene. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer

Men i forarbeidene til pasientrettighetsloven er det gitt eksempel på avgjørelser som ikke kan tas før man har fylt 18 år, og her er det nevnt behandling «som ikke kan omgjøres», som for eksempel plastisk kirurgi,

- Ønsker man å ta en plastisk operasjon før fylte 18 år, må man ha samtykke fra foreldrene til dette, forklarer juristen.

Det er ikke spesifisert noen klar aldersgrense for kosmetiske inngrep som Botox eller «lip fillers» i Norge.

Det er derfor opp til hver salong å vurdere om de godtar samtykke fra foreldre for personer som er mindreårige, eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer