Forbyr bruk av barn som kameljockeyer

Treåringer blir brukt som ryttere. Nå gir Emiratene etter for internasjonalt press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På grunn av internasjonalt press, har De Forente Arabiske Emiratene bestemt seg for å stanse bruk av småbarn som kameljockeyer.

- Personer under 18 år skal beskyttes fra å delta i alle former for kamelløp, heter det i et påbud fra President Sheik Khalifa bin Zaid Al Nehyan, ifølge en pressemelding fra det statseide nyhetsbyrået WAM.

Loven kom i dag. Brudd på den nye loven medfører tre års fengsel eller en bot på 50 000 dirham - over 90 000 norske kroner. Om man gjentar lovbruddet, skal straffen dobles.

3 000 slaveryttere

FN har anslått at det finnes rundt 3 000 barn som er slavejockeyer i landet. Man regner med at det finnes rundt 40 000 barn i hele Gulf-regionen som enten er blitt solgt av foreldrene sine eller kidnappet for å bli brukt som ryttere. Barn blir foretrukket som ryttere fordi de er lette. Barnejockeyene knyttes fast til kamelryggen, og risikerer å falle av og bli trampet på.

Emiratene har nå begynt å sende hjem barneslavene, og FN har opprettet egne leirer for barneryttere som har fått sin frihet. Les mer om saken her.

Truer med sanksjoner

FN og andre menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert Emiratene og flere gulfstater for å bruke småbarn i den tradisjonelle og svært populære sporten, og bedt om at barn forbys å delta. I forrige måned truet USA med sanksjoner overfor land som handler med barneryttere. Flere land har reagert med lover, men hittil har det ikke vært nok for å forhindre at barna blir utnyttet.

FORBUDT: Ikke lenger lov å bruke små barn som kamelryttere i De Forente Arabiske Emirater. Foto: Anwar Mirza/Reuters/Scanpix
FORBUDT: Ikke lenger lov å bruke små barn som kamelryttere i De Forente Arabiske Emirater. Foto: Anwar Mirza/Reuters/Scanpix Vis mer

I Qatar har man funnet opp en robot som skal erstatte barnejockeyene, og myndighetene har sagt at innen 2007 skal alle ryttere være mekaniske.

• Les også: Kamelridende roboter