Forbyr bydamer i annonse

BERGEN (Dagbladet): Det bor mange ungkarer i Sogn og Fjordane, men når Fylkesbaatane i en annonse ber dem benytte seg av Minipris for å få råd til å ha bydamer på besøk, renner det over for både sognedamer og Forbrukerombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte annonsen fra Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane ble brukt i programmet til teaterstykket «Ungkarsfesten» som har gått sin seiersgang i fjordfylket. Men annonsen, som prydes med et bilde fra prøveforestillingen og en tekst som spiller på handlingen i teaterstykket, ble for sterk kost for Forbrukerombudet.

- Støtende

Dette må aldri gjenta seg, er beskjeden Fylkesbaatane har fått fra Forbrukerombudet.

- Vi ser på annonsen som støtende og en utnyttelse av kvinnens kropp. Den er i strid med likeverdet mellom kjønnene, og dermed i strid med markedsføringsloven som blant annet regulerer kjønnsdiskriminerende reklame. Det sier saksbehandler Gro Ingebrigtsen hos Forbrukerombudet.

- Men er ikke terskelen høyere når annonsen er brukt i et teaterprogram og annonsebildet hentet fra forestillingen?

- Vi vet ikke hvor bildet er hentet fra. Uansett er annonsen brukt i markedsføringsøyemed.

Sint sognedame

Markedssjef Knut Seime i Fylkesbaatane tar det hele med et stort flir. Det var Seime som klekket ut ideen. Meningen var å være morsom og spille på teaterstykket, og kanskje hjelpe noen ut av ungkarstilværelsen.

Men ikke alle som så stykket «Ungkarsfesten» av forfatteren Norvald Tveit likte annonsen i programheftet. Ei dame fra Sogn klaget Fylkesbaatane inn for Likestillingsombudet fordi bildet var kjønnsdiskriminerende. Deretter havnet den delikate saken hos Forbrukerombudet.

- Vi ble gitt en svarfrist på tre uker, og vi har sendt et høytidelig svar tilbake til Forbrukerombudet der vi heretter lover å være snille, og aldri mer bruke annonsen.