Røykeforbud:

Forbyr de ansatte å ta heisen etter røykepausen

Mener det er helseskadelig med røykånde i heisen.

FORBUD: I den japanske byen Ikoma blir det nå forbudt å ta heisen dersom det er mindre enn tre kvarter siden du tok en sigarett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FORBUD: I den japanske byen Ikoma blir det nå forbudt å ta heisen dersom det er mindre enn tre kvarter siden du tok en sigarett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lokalmyndighetene i Ikoma i Japan har nå innført et forbud mot å ta heisen på rådhuset dersom det er mindre enn 45 minutter siden du tok en sigarett.

Løsningen for byens røyksugne offentlige tjenestepersoner blir derfor å ta trappa, eller å vente til de tre kvarterene er unnagjort. Bygningen er fem etasjer høy.

- Passiv røyking

Den nye reguleringen ble introdusert fordi «utåndet luft fra røykere kan føre til passiv røyking, og dette kan være helseskadelig i et lite lukket rom».

- Dette er et av tiltakene våre mot passiv røyking, og vi tror dette kan gjøre en forskjell for helsen til mange. Det gjelder spesielt barn og gravide kvinner, sier talsperson Kosuke Izumi ifølge The Telegraph.

Han legger til at han ikke selv er en røyker, og at de ansatte ved rådhuset «forstår og aksepterer» argumentasjonen som ligger til grunn for forbudet.

Likevel er det delte oppfatninger blant byens innbyggere. Omlag halvparten av byens 120 000 innbyggere støtter forbudet, mens den andre halvparten stiller seg kritiske til om det vil ha noen reell effekt.

Byen, som ligger i Nara-prefekturet sør på hovedøya Honshu, har innført flere tiltak mot røyking i det offentlige rom. Fra og med juni vanker det blant annet en bot på 1500 norske kroner om du blir tatt med en røyk i nærheten av jernbanestasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer