Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røykeforbud:

Forbyr de ansatte å ta heisen etter røykepausen

Mener det er helseskadelig med røykånde i heisen.

FORBUD: I den japanske byen Ikoma blir det nå forbudt å ta heisen dersom det er mindre enn tre kvarter siden du tok en sigarett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FORBUD: I den japanske byen Ikoma blir det nå forbudt å ta heisen dersom det er mindre enn tre kvarter siden du tok en sigarett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalmyndighetene i Ikoma i Japan har nå innført et forbud mot å ta heisen på rådhuset dersom det er mindre enn 45 minutter siden du tok en sigarett.

Løsningen for byens røyksugne offentlige tjenestepersoner blir derfor å ta trappa, eller å vente til de tre kvarterene er unnagjort. Bygningen er fem etasjer høy.

- Passiv røyking

Den nye reguleringen ble introdusert fordi «utåndet luft fra røykere kan føre til passiv røyking, og dette kan være helseskadelig i et lite lukket rom».

- Dette er et av tiltakene våre mot passiv røyking, og vi tror dette kan gjøre en forskjell for helsen til mange. Det gjelder spesielt barn og gravide kvinner, sier talsperson Kosuke Izumi ifølge The Telegraph.

Han legger til at han ikke selv er en røyker, og at de ansatte ved rådhuset «forstår og aksepterer» argumentasjonen som ligger til grunn for forbudet.

Likevel er det delte oppfatninger blant byens innbyggere. Omlag halvparten av byens 120 000 innbyggere støtter forbudet, mens den andre halvparten stiller seg kritiske til om det vil ha noen reell effekt.

Byen, som ligger i Nara-prefekturet sør på hovedøya Honshu, har innført flere tiltak mot røyking i det offentlige rom. Fra og med juni vanker det blant annet en bot på 1500 norske kroner om du blir tatt med en røyk i nærheten av jernbanestasjonen.

Ekstra ferie

Det slås stadig hardere ned på røyking i Japan.

I oktober i fjor ble det kjent at det japanske selskapet «Piala Inc» gir ikke-røykere seks ekstra fridager i året sammenliknet med sine røykende kollegaer. Dette for å gjøre opp for røykepausene.

The Independent skrev at selskapet holder til i 29. etasje i en kontorblokk i hovedstaden Tokyo, og at hver røykepause dermed varer i minst 15 minutter.

- En av våre ikke-røykere la en melding i selskapets forslagsboks tidligere i år, hvor vedkommende påpekte at røykepausene skapte problemer, sa Hirotaka Matsushima, en talsperson for selskapet, til The Telegraph.

Matsushima sa også at han håper denne ordningen vil skape et miljø der de ansatte ønsker å stumpe røyken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!