Squid Game

Forbyr dødslek på skole

Netflix-serien «Squid Game» tok av på Rasta skole i Lørenskog. Nå har rektor Dorthe Rundtom lagt ned forbud mot en lek som imiterer serien.

POPULÆR: Netflix-serien Squid Game har tatt seerne med storm og ligger an til å bli den mest strømmede serien. Video: Netflix. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert

Scener fra den sørkoreanske Netflix-serien «Squid Game» har tatt av så kraftig på Rasta skole i Lørenskog at rektor fra sist torsdag la ned forbud mot slik dødslek i friminuttene på skolen.

I tillegg til at de 600 elevene ved barneskolen fikk beskjed om lekeforbudet, har rektor Dorthe Rundtom sendt en melding og oppfordring til alle foresatte, skriver Romerikes Blad.

- Kjære alle foresatte. I dag har vi observert at det lekes «Squid Game». Det er ikke lenger tillatt på Rasta skole. Alle ansatte har fått beskjed, og de som har inspeksjon følger med ute i friminuttene.

Døden som utfall

- «Squid Game» er slik jeg har forstått det barneleker med døden som utfall. Den som går ut «drepes/blir skutt».

- Dette er ikke en lek vi ønsker at barna på skolen skal leke. Ta gjerne en prat hjemme om dette i dag også, skriver rektor til elevenes foresatte.

Rektoren peker på at mange barn fanger opp scener og ideer fra TikTok og Roblox.

På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 40,8 milliarder ganger. Serien har 16 aldersgrense på Netflix, men på det sosiale nettverket TikTok er det mange yngre bruker. TikTok har en aldersgrense på 13 år.

IKKE I SKOLEGÅRDEN: Rasta skole i Lørenskog har lagt ned forbud mot Squid Game-leker i friminuttene. Foto: SplashNews.com/NTB.
IKKE I SKOLEGÅRDEN: Rasta skole i Lørenskog har lagt ned forbud mot Squid Game-leker i friminuttene. Foto: SplashNews.com/NTB. Vis mer

Simulerer drap

Rektoren sier til Dagbladet at hun la ned forbudet som et føre-var-tiltak.

- Den siste uka så vi at barna begynte med lekene i serien som er basert på vanlige, uskyldige barneleker, men hvor de simulerer at de blir drept istedenfor å stille seg ved kanten når de går ut under leken «rødt og grønt lys». Det er ikke et forbud mot barnelekene, men den delen hvor barna leker at konsekvensen er drap, sier Rundtom til Dagbladet.

BEKYMRET: Rektor Dorthe Rundtom la torsdag ned forbud mot en lek som spredte seg i skolegården. Foto: Privat
BEKYMRET: Rektor Dorthe Rundtom la torsdag ned forbud mot en lek som spredte seg i skolegården. Foto: Privat Vis mer

Han framholder at forbudet handler om «hvilke signaler, holdninger og verdier» de ønsker på skolen.

- De fatter ikke omfanget og tar det ikke innover seg. Vi ville stoppe det før vi så en skolegård full av elever som later som de skyter hverandre, sier hun og legger til:

- Vi tillater heller ikke lekeslåssing fordi det er en hårfin grense mellom når det er gøy og når det ikke er gøy. Det handler også om signaleffekten rundt det - vi skal være snille og gode med hverandre i skolegården.

- Voldsom lek

- Hva er du bekymret for at skal bli konsekvensen av leken?

- Lite harmoniske friminutt. Barna lager i større grad sine egne leker basert på impulser fra verden rundt seg, også serier og ting de ser på TV og nett. Vi er en stor skole med nesten 600 elever, og vi ønsker at alle barna skal ha det trygt og godt. At en stor andel av elevene leker en voldsom lek ute i skolegården, vil gjøre friminuttene lite trygge og harmoniske, sier hun.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

Rundtom har ikke sett serien selv, men kjenner den fra omtale.

- Den høres ganske voldsom ut, med sårbare folk med masse gjeld som desperat blir med på barneleker og som blir drept når de taper. I voksenverden kan det være underholdning for noen, men jeg tenker at jeg ikke vil at barn i barneskolealder skal leke dette. Vi ønsker gode friminutt med sunne holdninger og verdier, sier Rundtom.

Det var lærere og sosiallærere som varslet skoleledelsen om at Squid game-lek spredte seg raskt i friminuttene i skolegården.

FAU-leder Julie Grotterød ved Rasta skole vil foreløpig ikke kommentere forbudet fordi hun ikke har fått diskutert det med andre foreldre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer