Forbyr ekle tv-reklamer

Kinesiske myndigheter har fått nok av reklamer for hemoroidebehandling og liknende i middagstiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har kinesiske myndigheter forbudt landets kommersielle fjernsynsstasjoner å reklamere for ekle eller støtende produkter i tidsrommet folk flest spiser middag.

Det betyr at det er full stopp for bindreklamer, kampanjer for hemoroidekurer, og andre annonser for intime eller krenkende produkter.

«Fjernsyns- og radiokringkasteres reklamer må respektere massenes vaner.... og har ikke lov til å vise reklamer som støter publikum» heter det ifølge Beijing Times.

Ekkelt

Thomas Mok jobber for det multinasjonale reklamebyrået McKann Erikson i Asia og innrømmer overfor BBC at enkelte av reklamene på kinesisk tv virkelig er ekle.

- Du kan jo selv tenke deg at enkelte av bildene i disse reklamene kan være ganske forstyrrende mens man spiser mat, sier han.

Tidligere har ikke Kina hatt spesielle reguleringer på hva som kan vises når av reklamer. Mok mener det egentlig var på høy tid at myndighetene grep inn. For enkelte av reklamene er direkte oppspinn og lover mirakelkurer i øst og vest. Og det visuelle kan ofte være av en helt annen klasse en det vi nordboere er vant til.

- Problemet for mange er at de tar reklamene seriøst. De tror virkelig på det som vises, sier Mok.

Og med Kinas nye kontrollregime skal de i hvert fall slippe å tro på de ekleste reklamene mens de spiser middag.

Vietnam først ute

Problemet med reklamer som får folk til å miste matlysten ser ut til å være omfattende i Asia. I juli i år forbød Vietnam reklamekampanjer for kondomer og toalettpapir i middagstidsrommet.

Man kan jo bare spekulere i grunnen.

FYSJOM: Tv-reklame for toalettpapir er forbudt mens folk spiser middag i Vietnam.