Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM PELSEN

Forbyr gruppehold av mink

Regjeringen foreslår å la pelsdyrnæringen bestå, men innfører strengere regler. - Skandaløst, mener NOAH. 

KONTROVERSIELL BRANSJE: Motstanden mot pelsoppdrett blir neppe særlig mindre etter at regjeringens melding om pelsdyrnæringen offentliggjøres klokka 12 i morgen formiddag. Foto: Aftenposten NTB scanpix
KONTROVERSIELL BRANSJE: Motstanden mot pelsoppdrett blir neppe særlig mindre etter at regjeringens melding om pelsdyrnæringen offentliggjøres klokka 12 i morgen formiddag. Foto: Aftenposten NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyreaktivister og pelsmotstandere blir trolig skuffet når landbruks- og matminister Jon Georg Dale fredag formiddag presenterer stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid.

NOAH har samlet inn 146.000 underskrifter mot pelsbransjen. Neste lørdag arrangerer organisasjonen fakkeltog mot pels 26 steder i Norge.

Fortsatt drift

Etter hva Dagbladet erfarer foreslår regjeringen å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet. Samtidig vil regjeringen forby gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre.

Landbruks- og matdepartementet skal ut fra hva Dagbladet forstår støtte seg på danske utredninger, som viser at risikoen for skader reduseres fra åtte-ni prosent til to-tre prosent.

Talsperson Siri Martinsen i NOAH reagerer kraftig på nyheten.

- Det er jo ikke til å tro dersom det viser seg at regjeringen ser fullstendig bort fra råd fra solide veterinærfaglige institusjoner i Norge, inkludert Mattilsynets bekymringer over burholdet, og istedet støtter seg til dansk pelsdyrforskning som vi vet at i stor grad er næringsfinansiert, sier Martinsen.

- Hvis dette stemmer, er det rett og slett skandaløst, sier hun.

Ikke imponert

Hun påpeker at flere undersøkelser viser en voksende motvilje mot pelsdyrnæringen i det norske folk, og at et flertall av befolkningen nå sier nei til pelsdyr i bur.

Samtidig har kritikken mot pelsdyr fra både Veterinærinstituttet, Veterinærhøgskolen og Mattilsynet blitt sterkere og sterkere hvert år.

Endringen regjeringen legger opp til med å skjerpe inn reglene for mink i bur, imponerer henne ikke.

Hun mener innstrammingen Dagbladet omtaler, ikke har avgjørende betydning for dyrene: Det eneste alternativet hun ser er en avvikling av hele næringa.

- Hvorfor trodde du det kunne skje denne gangen?

- Fordi man må ha tro på det demokratiske systemet, og at politikerne respekterer det flertallet i den norske befolkningen som har sagt at man ikke ønsker pelsdyroppdrett. Det er ikke så mange saker nordmenn går ut i gatene for i tusentall år etter år etter år slik vi gjør i NOAHs fakkeltog mot pels, men pelsdyrsaken er en sånn sak, og det sier noe om at nordmenn ikke aksepterer at Norge henger etter andre land i dyrevelferdssammenheng. Hvis det stemmer at det ikke ligger an til en avvikling, er det faktisk regjeringen som ikke respekterer det systemet.

Nedstemt

Pelsdyrsaken har blitt diskusjonstema ved jevne mellomrom i en årekke.

I desember i fjor ble et Venstre-forslag om å forby pelsdyroppdrett nedstemt i Stortinget.

Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet sørget da for at landets pelsdyrbønder kunne puste lettet.

«En gledens dag for alle bønder som står opp tidlig om morgenen, hver eneste dag, for å lage kvalitetsprodukter!», skrev Norsk Pelsdyralslag på twitter.

Miljøpartiet De Grønne repliserte:

«Dette er en mørk dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter, men vi gir ikke opp og vi vil fortsette å kjempe for avvikling asap!»

Splittet utvalg

Et regjeringsoppnevnt pelsdyrutvalget la 15. desember 2014 fram sin rapport om næringens framtid.

Utvalgets flertall gikk inn for å stramme inn på regelverket for å forbedre dyrevelferden for mink og rev. Mindretallet foreslo en styrt avvikling av pelsdyrnæringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!