Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr Guantanamo-domstoler

Amerikansk høyesterett irettesetter Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De spesielle militærrettssakene USAs president George W. Bush har beordret gjennomført ved Guantanamo-basen på Cuba, er ulovlige etter amerikansk lov og Genéve-konvensjonen. Det avgjorde amerikansk Høyesterett torsdag og kom samtidig med en sterk irettesettelse av presidenten, melder AP.

Bush hadde ikke fullmakt til å ta de «ekstraordinære skrittene» å beordre særskilte militærrettssaker for de innsatte - der de tiltalte har færre rettigheter enn i sivile amerikanske domstoler, skriver Høyesterett i domsavsigelsen.

Dommen reiser store spørsmål om statusen til de omkring 450 fangene som fortsatt holdes fanget ved den amerikanske militærbasen - og om hvordan, når og hvor amerikanske myndigheter vil forfølge anklagene mot dem.

Fem mot tre

Bush sa etter domsavsigelsen at han retter seg etter dommen, men at han vil arbeide med Kongressen for å undersøke om det fortsatt er mulig å få fangene stilt for en militær domstol.

- Det amerikanske folket må få vite at dommen, slik jeg forstår den, ikke betyr at mordere blir satt fri på gata, sa presidenten.

Dommen ble vedtatt med fem mot tre stemmer og var særlig rettet mot rettssaken mot Salim Ahmed Hamdan, en 36 år gammel jemenitt som arbeidet som livvakt og sjåfør for Osama bin Laden. Hamdan har sittet fire år på Guantanamo og skulle om kort tid stilles for den spesielle domstolen.

Leste opp meningsavvik 

LUKKER PORTEN VED GUANTANAMO: Det er foreløpig usikkert hvilke konsekvenser dommen vil få for fangene på Guantanamo. Foto: Reuters
LUKKER PORTEN VED GUANTANAMO: Det er foreløpig usikkert hvilke konsekvenser dommen vil få for fangene på Guantanamo. Foto: Reuters Vis mer

Rettssaken om Guantanamo-domstolene vekket sterkt engasjement blant høyestrettsdommerne. Dommer Clarence Thomas, som var blant mindretallet som ønsket å godkjenne domstolene, la til et sterkt meningsavvik i dommen. For første gang i sin 15 år lange dommerkarriere valgte han også å lese avviket høyt i retten.

- Rettens avgjørelse er vil smertelig ramme presidentens muligheter til å konfrontere og bekjempe en ny og dødelig fiende, sa Thomas.

VIL RETTE SEG: Men president George W. Bush vil også ta saken opp med Kongressen for å lete etter alternative domstolløsninger.