Amsterdam:

Forbyr guidede turer i «Red Light District»

- Ikke passende, mener assisterende borgermester.

FORBYS: Amsterdams «Red Light District» er verdens mest berømte i sitt slag. Bydelen der de prostituerte holder til, er en av byens største attraksjoner. Fra neste år blir det forbudt med guidede turer. Foto: NTB Scanpix
FORBYS: Amsterdams «Red Light District» er verdens mest berømte i sitt slag. Bydelen der de prostituerte holder til, er en av byens største attraksjoner. Fra neste år blir det forbudt med guidede turer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fra januar 2020 blir det forbudt med guidede turer i Amsterdams verdensberømte «Red Light District» – prostitusjonskvartalet.

- Vi synes ikke det er passende at turister kikker på sexarbeidere, og forbyr derfor alle turer som tar besøkende langs prostituertes utstillingsvinduer. Dette er ikke bare for å hindre overbefolkning, men også fordi det er respektløst overfor de prostituerte, sier assisterende borgermester Udo Kock.

Han mener det ikke lenger er passende å anse prostituerte som en turistattraksjon, skriver The independent.

Strammer inn

Hver uke besøker mer enn 1000 organiserte grupper distriktet, og det siste året har myndighetene prøvd å stramme inn på kontrollen av turistgruppene. Eksempelvis må guider utenfor distriktet få tillatelse, og det er ikke lenger lov med gratis turer. Det har også blitt innført turistskatt på billettene.

Tiltakene har resultert i at færre lokale innbyggere føler seg plaget, men fortsatt er to av tre forstyrret av guidede turer, melder Dutch News.

Et globalt problem

Overturisme er et økende problem for Amsterdam. Mens byen har et innbyggertall på rundt 850 000, hadde de i 2018 besøk av 19 millioner turister, opplyser The Independent.

Men Nederland er langt fra det eneste landet som sliter med overturisme. Island har nylig besluttet å holde den islandske dalen, Fjaðrárgljúfur, stengt fram til juni. Det skyldes skader på miljø og vegetasjon grunnet stadig flere besøkende turister.

I oktober i fjor skrev Dagbladet om at Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee i Thailand ble stengt på ubestemt tid grunnet omfattende miljøskader og forurensning. Kort tid etter måtte Boracay Island i Filippinene stenge noen måneder grunnet høye besøkstall.