Forbyr henrettelse av tilbakestående

Amerikansk høyesterett har slått fast at mentalt tilbakestående ikke kan henrettes. Motstandere av dødsstraff i USA mener avgjørelsen er den viktigste på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et flertall på 6 mot 3 stemmer avgjorde domstolen at henrettelser av personer som er mentalt tilbakestående er grunnlovsstridig. Slik praksis er grusom og ualminnelig, mener flertallet.

- Vi er ikke overbevist om at henrettelse av mentalt tilbakestående kriminelle vil målbart hjelpe dødsstraffens mål om å avskrekke eller straffe, sa dommer John Paul Stevens.

IQ på 59

Rettens avgjørelse falt i en drapssak i Virginia, der den dømte har en IQ på 59. Daryl Atkins er dømt for drapet på en soldat i flyvåpenet i 1996, da han var 18 år gammel.

Dommer Stevens mener det nå er en nasjonal enighet om at henrettelser av tilbakestående er i strid med grunnloven. Han pekte også på at det internasjonale samfunn, samt en rekke profesjonsorganisasjoner og religiøse grupper er imot henrettelse av mentalt tilbakestående.

18 av de 38 amerikanske statene som tillater dødsstraff har bestemt at mentalt tilbakestående ikke skal straffes på denne måten.

Ukjent antall

Motstandere av dødsstraff sier at 35 av de over 775 personene som er henrettet etter at dødsstraffen ble gjeninnført i 1976 viste tegn til å være tilbakestående, med en IQ på 70 eller mindre. Normal IQ er på rundt 100.

Det er ukjent hvor mange mentalt tilbakestående det er blant de over 3.700 fangene som sitter på dødscelle i USA.

- Avgjørelsen er et betydelig vendepunkt for vår nasjon. Det er en av de viktigste avgjørelsene for å begrense dødsstraffen etter at høyesterett fant dødsstraff grunnlovsstridig i 1972.

Spørsmålet om mentalt tilbakestående kan henrettes ble også behandlet av høyesterett i 1989, men da mente retten at slik praksis ikke er grunnlovsstridig.

Avgjørelsen sammenfaller med en voksende debatt om straffemetoden, etter at flere fanger på dødscelle har blitt renvasket av DNA-bevis.

(NTB)