Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbyr hormonfarlig giftstoff i tåteflasker

Kan gi gutter misdannede kjønnsorganer og framskynde puberteten hos jenter.

KAN INNEHOLDE FARLIG STOFF: Det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A blir nå forbudt i tåteflasker.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
KAN INNEHOLDE FARLIG STOFF: Det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A blir nå forbudt i tåteflasker. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-kommisjonens forslag om å forby bisfenol A (BPA) i tåteflasker fikk 25. november støtte fra medlemslandene.

Tåteflasker som inneholder BPA blir dermed forbudt i hele EU. Mattilsynet starter nå arbeidet for å innføre det samme forbudet i Norge, melder Matportalen.no.

EFSA, EUs mattrygghetsmyndighet, har nylig gjort en risikovurdering av BPA. Hovedkonklusjonene i rapporten er at det ikke finnes grunnlag for å endre dagens grenseverdier for BPA i matkontaktmaterialer i plast, og at det ikke foreligger nok data til å kunne fastslå at BPA har skadelige effekter på små barn.

Forbyr salg og import Grunnen til at EU-kommisjonen likevel nå foreslår et totalforbud mot BPA i tåteflasker, er den usikkerheten som har fremkommet i EFSA-rapporten. De vil at denne usikkerheten skal komme forbrukerne til gode.

Fra 1. mars 2011 blir det dermed forbudt å markedsføre tåteflasker som inneholder BPA, og fra 1. juni blir salg og import av disse produktene forbudt. Mattilsynet vil umiddelbart starte det forberedende arbeidet med å innføre det samme forbudet i Norge.

BPA blir primært brukt i produksjonen av polykarbonat (PC), som benyttes til å lage for eksempel tåteflasker, drikkeflasker for barn og voksne og matemballasje. Stoffet finnes også i butikkvitteringer, noe Dagbladet satte søkelyset på tidligere i denne måneden.

Forbrukerrådet synes ikke EU går langt nok, og ønsker et totalforbud mot det hormonforstyrrende stoffet i Norge, melder Forbrukerportalen.no.

Ikke fornøyd Forbrukerrådet påpeker at det er dokumentert at bisfenol A kan skade barns nervesystem, gi endret atferd, gi gutter misdannede kjønnsorganer og fremskynde puberteten hos jenter.

Stoffet finnes i plastgjenstander laget av polykarbonat, som er en av de vanligste plasttypene. Vann- og brusflasker, matbokser, tåteflasker og pakningene på innsiden av skrulokk kan alle inneholde bisfenol A, opplyser Forbrukerrådet.

Videre påpeker de at stoffet er vannløselig og skadelig for fisk og andre dyr. Flere land har allerede forbudt stoffet i produkter til barn.

EUs forbud mot stoffet i tåteflasker beregnet på barn under to år, er et skritt i riktig retning, men Forbrukerrådet ønsker strengere regler.

- Forbudet mot bisfenol A i tåteflasker er bra, men Forbrukerrådet mener stoffet samtidig burde forbys i matemballasje og andre produkter som kommer i kontakt med mat eller hud, sier Hanne Brostrøm som er ansvarlig for matsikkerhet hos Forbrukerrådet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!